Politiek - SP

« Vorige - Volgende »

SP Alphen wil herziening onterech opgelegde boetes fraudewet

8 september 2015 - 13:23  •  SP Alphen aan den Rijn  •  reacties

SP Alphen wil herziening onterech opgelegde boetes fraudewet

Alphen aan den Rijn -

SP-raadslid Harre van der Nat wil dat te hoge of onterecht opgelegde boetes worden terugbetaald aan degenen aan wie de boete is opgelegd. De SP zal het College in de eerstvolgende raadsvergadering vragen om de regeling te herzien en in geval van niet aantoonbare verwijtbaarheid opnieuw naar de diverse situaties te kijken en opgelegde boetes kwijt te schelden.

Nationale ombudsman
De nationale ombudsman Frank van Dooren heeft eind vorig jaar deze wet al het stempel onbetrouwbaar gegeven.  Hij vindt dat de hoge boetes niet in verhouding staan tot de ernst van de overtredingen 'en de pakkans voor echte fraudeurs is er niet door toegenomen.'

De gemeente moet de boetebesluiten herzien op basis van de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep en er bij het Rijk op aan dringen dat de kosten hiervoor aan de gemeente worden vergoed. Hiervoor kan de gemeente zich aansluiten bij een landelijk wethouders-pamflet. Steden als Zoetermeer, Amsterdam, Helmond en Leeuwarden zijn Alphen aan den Rijn al voorgegaan en hebben erkend dat de fraudewet uit 2013 niet klopt.

Menswaardiger aanpak
Harre van der Nat: “Als je niet bewust fraudeert, dan word je ongenadig hard aangepakt. Veel van deze mensen zijn geen fraudeurs maar maken door de ingewikkelde manier waarop de bijstand werkt per ongeluk wel eens een foutje. Het is dan onterecht hen zo hard te straffen en terecht om te kijken in welke mate iemand wat te verwijten valt. Zo wordt het harde regime van de afgelopen twee jaar iets verlicht.”

Er zijn in de gemeente Alphen aan den Rijn voorbeelden te over van gezinnen die compleet aan de grond zijn komen zitten omdat er sprake was van een enkel geval van onbewuste onwetendheid. Van de ene schuld komen er andere schulden, met vaak ernstige gevolgen op langere termijn zoals stress en verslechterende gezondheid. Vooral de stempel een crimineel te zijn raakt deze mensen het ergste. Als de omstandigheden de mens maken, laten we de omstandigheden dan menselijker maken.

Fotograaf: Josh Walet
SP.'
SP

Politieke partij