Politiek - Nieuw Elan

« Vorige - Volgende »

Nieuw Elan in maart

4 april 2016 - 09:36  •  Nieuw Elan  •  reacties

Nieuw Elan in maart

Alphen aan den Rijn -

Recente politieke standpunten in de gemeenteraad
Nieuw Elan is VOOR opheffen Streekarchief, maar heeft bedenkingen bij het vervolg
Nieuw Elan is VOOR wijziging regeling Promen
Nieuw Elan is VOOR ophogen budget Duurzaamheidsleningen
Nieuw Elan is VOOR doorstart Gemeenschappelijke Regeling Schadeschap HSL-Zuid
Nieuw Elan is VOOR Beheersverordening buitengebied Rijnwoude
Nieuw Elan is VOOR vaststellen Woonagenda
Nieuw Elan is VOOR beginspraak Startnotitie Bomenbeleid
Nieuw Elan is VOOR uitgangspunten Cameratoezicht
Nieuw Elan is VOOR geheimhouden personeelsgegevens SWA

Streekarchief
Nieuw Elan stemt in met het opheffen van de gezamenlijke regeling Streekarchief in de Rijnstreek. De fractie is niet blij met het voornemen om het Streekarchief onder te brengen bij Erfgoed Leiden. “We hebben nu een enorme kans om het Streekarchief te integreren met de Centrale Bibliotheek”, vindt fractievoorzitter André de Jeu. “Er is toch erg veel belangstelling voor de historie, ook al is dat voor een groot deel online. Maar online kan alleen als we een ruime hoeveelheid archiefstukken hier hebben. Je wilt ze ook fysiek aan de inwoners laten zien. Het Streekarchief vervult een belangrijke functie.”

De Jeu diende een amendement (tekstwijziging) in om de mogelijkheid voor een combinatie van de Centrale Bibliotheek en het Streekarchief in Alphen aan den Rijn te onderzoeken. Dit amendement werd met een nipte meerderheid (CDA, Nieuw Elan, PvdA en GroenLinks) aangenomen door de gemeenteraad. Een motie met een soortgelijke inhoud werd mede ingediend door Nieuw Elan en eveneens aangenomen door de gemeenteraad.

Motie PI Eikenlaan
“Het zou te zot voor woorden zijn als we geen signaal geven”, merkte fractievoorzitter André de Jeu op tijdens de raadsvergadering van maart. Op de agenda: de zeer omstreden sluiting van de Penitentiaire Inrichting (gevangenis) aan de Eikenlaan. “Het gaat er niet om dat de burgemeester ‘iets’ moet doen, het gaat erom dat de voltallige gemeenteraad van Alphen aan den Rijn zich eensgezind achter de burgemeester schaart.”

De gemeenteraad steunt burgemeester Liesbeth Spies nu unaniem in haar strijd om staatssecretaris Dijkhoff aan zijn in november gedane belofte te herinneren. De PI zou een halfjaar als noodopvang voor asielzoekers worden gebruikt door het COA. Daarna zouden alle medewerkers hun baan terug krijgen en de PI zou weer in gebruik worden genomen. Dijkhoff kwam vorige week op zijn woord terug en is van plan om de gevangenis leeg te laten staan. Zowel volgens Spies als volgens de gemeenteraad is dat kapitaalvernietiging: “Wij hebben hier de grootste, nieuwste en modernste gevangenis van de hele Benelux. Die kun je niet leeg laten staan!” 

“Wij doen het voor de gemeenschap”
“Er is natuurlijk altijd wel iets op ‘ons’ aan te merken. Maar, we horen toch vooral: jullie zijn gemakkelijk te benaderen. Dat geldt voor de gemeenteraad, de wethouders en de ambtenaren. Het gehoord worden, is enorm verbeterd”, aldus André de Jeu, fractievoorzitter van Nieuw Elan, in een interview met Alphens Nieuwsblad / Gouwe Koerier.

Het interview is ook te lezen op de website van Nieuw Elan.

BIZ
Het ziet ernaar uit dat tot tevredenheid van wethouder Gerard van As (Economische Zaken) de BIZ Stadshart doorgaat. “Samenwerken in het Stadshart is van essentieel belang. Ik hoop dat de meeste winkeliers willen deelnemen.” De BIZ is een samenwerkingsverband van ondernemers in een strak afgebakend gebied. De gemeente int de bijdragen en de winkeliers besluiten in hun overkoepelend orgaan VOC wat zij met het geld willen doen. De ondernemers in het Stadshart moeten voor 30 april laten weten of zij door willen met de bestaande BIZ.

Spoeddebat
De Alphense gemeenteraad sprak donderdag 10 maart in een spoeddebat over de gang van zaken bij de verkoop en bestemming van het Nutsgebouw aan de Lage Zijde. Vier oppositiepartijen hadden dit debat aangevraagd. De raad is tevreden met de antwoorden van Gerard van As. De wethouder gaf toe dat het eleganter was geweest om in december een kort memo naar de raad te sturen over het faillissement van V&D/La Place en de eventuele gevolgen. De overige grieven bleken ‘losse flodders’.

Het waren vooral de PvdA en RGL die frontaal in de aanval op de Nieuw Elan wethouder gingen. De SP stelde genuanceerde vragen en was ook tevreden met de antwoorden. Van GroenLinks kwam ondanks kritiek ook een compliment voor de snelheid van handelen rond de werkzaamheden aan de Lage Zijde.

Een openbare informatiemarkt voor de gemeenteraadsleden over het Nutsgebouw en andere bouwprojecten is op donderdag 14 april vanaf 20.00 uur in het gemeentehuis aan het Stadhuisplein.

Woonagenda
Met 3 tegenstemmen van de SP is de woonagenda van wethouders Van As en Hoekstra door de gemeenteraad vastgesteld. De SP vindt dat er ‘niets concreets’ in staat. De woonagenda is echter een weergave van uitgangspunten, de concrete zaken komen in een later stadium in het Plan van Aanpak aan de orde.

Als voorbereiding op de bespreking van dit plan hebben raadsleden Petra Hoogenes en Desiree van Brussel namens Nieuw Elan op 17 maart de bijeenkomst bij wonenCentraal bijgewoond over sociale woningen en sociale woningbouw.

Politiek Café
Een aantal raadsleden is aanwezig bij het Politiek Café van Nieuw Elan in Dorpshuis Zwammerdam aan de Buitendorpstraat 5. Het Politiek Café is op dinsdag 19 april en begint om 19.30 uur. Anmelden bij EZevenbergen@alphenaandenrijn.nl

Meer info over het Politiek Café

Word lid van Nieuw Elan!
- Kunt u zich vinden in onze politieke standpunten?
- Past onze manier van politiek bedrijven bij uw idee over ‘echte’ politiek?
- Heeft u ideeën en meningen die u graag terug zou zien in de lokale politiek?
- Word dan lid van Vereniging Nieuw Elan en praat mee met de fractie !

Aanmelden voor Nieuw Elan kan via onze website www.nieuwelan.nl/steun-ons
Contact n.a.v. deze fractienieuwsbrief kan via adejeu@alphenaandenrijn.nl

Fotograaf: Josh Walet
Nieuw Elan.'
Nieuw Elan

Politieke partij