Politiek - GroenLinks

« Vorige - Volgende »

Zwaanloos Zuid-Holland

13 mei 2016 - 08:34  •  Sara de Waal  •  reacties

Zwaanloos Zuid-Holland

Alphen aan den Rijn -

De Flora-en faunawet staat jacht alleen toe als de noodzaak ervoor is aangetoond. Benieuwd welke schade de huidige massamoord rechtvaardigt, bekeek ik de cijfers. Uit de overzichten van het Faunafonds blijkt dat in 2015 de schade in onze provincie in slechts drie gevallen hoger was dan 250 euro. In de hele (!) provincie Zuid-Holland bedroeg de totale schade-uitkering nog geen 1000 euro. Laat dat maar eens bezinken. Ter vergelijking: er worden nu meer kosten gemaakt om de jacht te regelen.

Het leed dat we ervoor terug krijgen is enorm. Niet alleen blijft er geen zwaan meer over, maar zoals aangetoond door EenVandaag en dierenarts Saskia van Rooy gebeurt de jacht op zwanen vaak op een gruwelijke manier: de zwanen worden niet direct uit hun lijden verlost en worden zelfs gemarteld door jachthonden. De provincie en de politie doen niets om deze mishandeling te bestrijden.

De provincie wimpelt deze bezwaren weg, maar zo makkelijk mag zij er niet vanaf komen. Volgende week woensdag wordt het onderwerp knobbelzwanen in de commissie van de Provinciale Staten behandeld. Zoals ook de Universiteit van Wageningen zegt is de jacht volstrekt onnodig. Mocht de provincie echter –om onduidelijke redenen- per se door willen gaan met het uitroeien van zwanen, laat haar dan in ieder geval enkele voorwaarden overnemen om de jacht íets minder schrijnend maken.

Saskia van Rooy en Harm Niesen van de Faunabescherming geven hiervoor een aantal goede suggesties. Ten eerste zouden er minimaal twee alternatieve preventieve middelen (akoestisch en visueel) moeten worden ingezet om de zwanen te verjagen, alvorens het geweer in te zetten. Officieel moeten jagers nu ook eerst proberen de zwanen te verjagen, maar ze maken de dieren nu eenmaal liever meteen dood. Om die reden zouden ook lokmiddelen verboden moeten worden (lokken en verjagen gaan niet zo goed samen). Vervolgens zouden jagers vooraf moeten doorgeven waar, wanneer en wat ze gaan schieten, zoals achteraf te controleren is om wat voor aantallen het gaat.  Nu blijkt dat jagers geregeld te lage cijfers opgeven. Om het overzicht te houden zou er ook maar één machtiging per jachtgebied moeten worden afgegeven. Bovendien zouden de jagers broedende zwanen, een deel van de eieren, en andere soorten zwanen dan de knobbelzwaan met rust moeten laten.

Tenslotte: voorkom onnodig lijden en handhaaf hier vooral ook op. Als de jagers de regels aan hun laars lappen moet hun vergunning worden ingetrokken. Een jager die in het wilde weg zwanen schiet en zijn hond rustig 5 minuten met een zwaan laat ravotten is geen jager maar een beul.

Fotograaf: Josh Walet
GroenLinks.'
GroenLinks

Politieke partij