Politiek - Nieuw Elan

« Vorige - Volgende »

Onderzoeksrappport Koningin Julianabrug

27 februari 2012 - 13:42  •  Gerard van As  •  reacties

Onderzoeksrappport Koningin Julianabrug

Alphen aan den Rijn -

Groen in 't Wouts opvolger Kees van Velzen besloot de oeververbinding drie maanden geleden uit gebruik te nemen nadat duidelijk werd dat de Julianabrug ieder moment kon instorten.

Uit het vorige week donderdag 16 februari 2012 gepresenteerde onderzoeksrapport blijkt dat de gemeente Alphen niet goed op de hoogte was van de risico's die de afgelopen jaren gelopen werden. De professoren menen dat Groen in 't Wout en zijn ambtenaren onvoldoende kennis hadden om de situatie te beoordelen. 'Ik ging af op de ambtelijke adviezen en als wethouder mag je toch op je ambtenaren vertrouwen? Hoe kon ik weten dat ze niet capabel genoeg waren?', zegt de oud-wethouder in de krant, die destijds verantwoordelijk was voor de brug.

Er is meer kritiek op de CDA'er. Hij kreeg in 2010 het advies om geen vrachtverkeer meer over de brug te laten rijden, maar besloot een second-, third- en zelfs een fourth opinion uit te voeren. De eerste drie rapporten zeiden allemaal 'geen vrachtverkeer', maar het onderzoeksbureau dat het laatste rapport uitbracht maakte zich minder zorgen en vond tevens een veel goedkopere oplossing. Groen in 't Wout koos juist voor die optie. Op 1 maart 2012 moet zijn opvolger wethouder van Velzen (CDA) zich tegenover de gemeenteraad van Alphen verantwoorden voor de problemen aan de brug. Woensdag 22 februari 2012 gaf het college van burgemeester en wethouders al een eerste reactie op het rapport.

Commentaar:

Het is onbegrijpelijk dat Hans Groen in 't Wout zich durft te verschuilen achter zijn ambtenaren, want juist hij was namens het College van Burgemeester en Wethouders bestuurlijk verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de Koningin Julianabrug.
Het feit dat hij zelfs vier verschillende bedrijven heeft laten rapporteren over de staat van onderhoud van de Julianabrug is al tekend voor zijn bestuurlijke onkunde. Want, waarom is dit niet aan de gemeenteraad voorgelegd? Hij speelde typisch de regent en waande zich alleenheerser, want dat is blijkbaar de “wethouderscultuur” in Alphen aan den Rijn, waar iedere wethouder denkt dat hij of zij de “baas” is over zijn portefeuille zonder dat de collega’s en zelfs de gemeenteraad bij belangrijke zaken ervan afweten.

Een bekend gezegde luidt: Als niets komt tot iets kent men zichzelf niet!

Het is te hopen dat de burgers van onze gemeente dergelijk wanbeleid van dit College en deze coalitiepartijen bij de gemeenteraadsverkiezingen zullen afstraffen, want er is in onze gemeente nog veel meer aan de hand.

Denkt u maar eens aan het gigantisch oplopende tekort bij het Stadshart Lage Zijde en nog meer exploitatiegebieden met een enorm tekort, onverkochte leegstaande schoolgebouwen zoals het voormalige Scalagebouw, de oude Bonifaciusschool, het Fortisgebouw en teruglopende grondopbrengsten i.v.m. onverkochte bedrijfsterreinen en woningbouwlokaties.
Voorts zullen ook allerlei projecten, die op stapel staan, een enorm financieel beslag leggen op de gemeentelijke middelen, t.w. de Maximabrug met toeleidende wegen, het peperdure Cultuurhuis, een tweetal extra bruggen over de Heimanswetering (voor de grote en kleine bypass) en de nieuwbouw van diverse schoolgebouwen (i.v.m. realisering van een Brede School).

De gemeentelijke reserves zullen deze kosten nimmer kunnen dragen; dat betekent dus dat het tekort op deze uitgaven zal moeten worden opgebracht door de Alphense burger(s). Daarnaast zal ook het Rijk, in het kader van de bezuinigingen die het Kabinet Rutte moet doorvoeren, de gemeente nog eens extra geld gaan kosten. Over dat laatste is nog weinig bekend.

Conclusie: Dit College en de coalitiepartijen hebben teveel ambities en te weinig (financieel) inzicht!

 

Fotograaf: Josh Walet
Nieuw Elan.'
Nieuw Elan

Politieke partij