Politiek - Nieuw Elan

« Vorige - Volgende »

2 Jaar Alphense politiek

14 april 2012 - 20:23  •  Petra Hoogenes  •  reacties

2 Jaar Alphense politiek

Alphen aan den Rijn -

Ik draai nu 2 jaar mee in de Alphense politiek, ben een Alphense ondernemer en had nooit verwacht dat de politiek mij zou blijven boeien. Voor mij was de politiek een clubje mensen die gek zijn op meters papier en elkaar vliegen afvangen op de kleine lettertjes. Met allemaal van die kleurloze gezichten van het binnen zitten en vooral rondcirkelen in kleine kring en het buitenhouden van de mening van de gewone burger. Dat beeld heb ik voor een deel bij moeten bijstellen. Er zijn echt raadsleden die je echt gewoon op straat tegen kunt komen of op de jaarmarkt of zelf gewoon in de kroeg. Gelukkig!!!

Er speelt veel in ons stadje Alphen aan den Rijn, of zijn we toch gewoon een dorp. Deze vraag alleen is al interessant. Het werk in de raad ben ik zinnig gaan vinden. Natuurlijk zit ik ook geregeld met kromme tenen in een vergadering, maar dat heb je nu eenmaal in een democratie met 11 politieke partijen in de gemeenteraad. Vanuit mijn achtergrond wil ik uiteraard vaart maken, schoppen in de grond. Maar over die schoppen in de grond heb ik gek genoeg vanuit mijn rol als gemeenteraadslid van Nieuw Elan vaak het idee dat we iets beter niet (nieuw) kunnen bouwen maar gewoon wat meer en creatiever gebruik moeten maken van leegstaande panden. Die hebben we genoeg. En wat meer aandacht moeten hebben voor het oppimpen van gebouwen en onderhoud van het bestaande, dan dat we weer iets nieuws neerzetten.

Ik wil graag mijn hele leven al met beide benen op de grond staan. Ik ben een Alphense (al ben ik geboren en opgegroeid in Wassenaar) en woon samen met mijn man en mijn twee tiener dochters in deze stad. Natuurlijk willen wij ook gewoon prettig wonen. Daar horen vanzelfsprekend culturele voorzieningen waaronder bioscoop, theater maar zeker ook de festijnen als jaarmarkten, oldtimerdagen, tiener disco MAX, Alphen Culinair, 20 van Alphen, kermis en een ijsfestijn op het Rijnplein bij. Ook zijn voorzieningen als een dierenambulance, voedselbank, kinderopvang en een sterk sociaal beleid super belangrijk. We willen tenslotte allemaal prettig leven.

Als ondernemer verbaast mij het meest dat er op losse onderdelen wordt besloten over gigantische bedragen die in de miljoenen lopen. Bijvoorbeeld voor een Maximabrug, een stationomgeving, een Rijnhaven en onderwijshuisvesting en wel hele mooie stenen, daarbij bedoel ik de huisvesting voor het Cultuurhuis mee. Maar dat voor leuke dingen voor alle Alphenaren de budgetten steeds verder worden afgeknepen. Als daarvoor de knip op slot gaat hebben we straks geen Oldtimerdagen meer, geen Jaarmarkt maar wel een Cultuurhuis van 25 miljoen, wat leuk klinkt maar niet meer is als een veredelde bibliotheek. Als de plannen doorgaan hebben we ook een gloednieuwe brug liggen, maar storten de oude bruggen in elkaar omdat we ze niet kunnen onderhouden.

Als we zo doorgaan verpatsen we ons erfgoed, waar we er al erg weinig van hebben vanwege nieuwe blokkendozen die we nodig denken te hebben.

Concluderend vind ik het grootste probleem dat alle te nemen besluiten zo zonder samenhang, zonder historisch besef en met een heldere visie op de toekomst op de agenda staan.

Als raad zouden we het eerst juist over de samenhang moeten hebben. Enfin, u snapt het al, de Alphense politiek is mij in de laatste jaren enorm gaan boeien. Er is zo verschrikkelijk veel te doen.

Ik zou dit ook graag doen samen met veel Alphense burgers.
Het liefst wil ik samen met de andere raadsleden het middel referendum inzetten om de Alphense bevolking hun mening te laten uitspreken.

Het is jammer dat we geen meerderheid hebben kunnen krijgen om het middel een referendum in te kunnen zetten.

Toch hoop ik dat wij als Alphenaren wel zoveel mogelijk de regie zelf pakken.

Gelukkig is er al wel veel aan het veranderen. Er zijn petities en online enquêtes beschikbaar en daarbij trekt een site als alphens.nl al enorm veel betrokken Alphenaren.

Om invloed te kunnen uitoefenen en de eigen verantwoordelijk te pakken is het belangrijk om de zijlijn te verlaten, zoals ik heb gedaan en je bijvoorbeeld aan te sluiten bij een politieke partij.
Als je het mij zou vragen zou ik zeggen dat je je gewoon bij Nieuw Elan zou moeten aansluiten. De naam zegt genoeg, denk ik.
Maar ik wil nu en in de toekomst helder en eerlijk blijven en ben nu niet objectief.
Doe gewoon mee op de manier dat je zelf wilt en bij de partij waarbij je je prettig voelt.

Ik blijf de komende jaren mij met veel elan inzetten voor de Alphense samenleving,

Petra Hoogenes

Fotograaf: Josh Walet
Nieuw Elan.'
Nieuw Elan

Politieke partij