Politiek - Nieuw Elan

« Vorige - Volgende »

Mogen we ons even voorstellen? Alphen aan de Rijn, aangenaam!

17 mei 2012 - 14:16  •  André de Jeu  •  reacties

Mogen we ons even voorstellen? Alphen aan de Rijn, aangenaam!

Alphen aan den Rijn - Maar hoe is het dan zover gekomen? De fout is eigenlijk gelijk in het begin al gemaakt. Onverwachts werd Alphen geconfronteerd met de mededeling vanuit de provincie dat we moesten fuseren met Boskoop en Rijnwoude. De enige vraag die ons restte te beantwoorden was of we dat vrijwillig wilden doen, of afgedwongen. Omdat een voorstel van Nieuw Elan om dat eerst  (ongewogen uiteraard) middels een referendum aan de bevolking van de drie gemeenten voor te leggen, het niet haalde bleef over het dan vrijwillig te doen. Waarom? Omdat anders de provincie aan het stuur zou zitten en dat was al helemaal niet gewenst. Zo oordeelde overigens ook het fel tegenstribbelende Rijnwoude destijds. Boskoop daarentegen kon niet wachten en wilde nog liever gisteren al fuseren.

Toen al had Alphen moeten zeggen dat we wel verder wilden, maar uitsluitend onder de noemer van Alphen aan den Rijn. Maar dat doe je fatsoenshalve op zo'n moment niet. Overigens in een situatie van fusie wanneer er een gemeente echt de grootste is, zoals in dit geval, dan is vrijwel altijd de naam van de grootste gemeente overgenomen.

Een tweede moment was het aantrekken van een belachelijk veel te duur en verbluffend slecht communicerend communicatiebureau die dan een even verbluffend slecht namenlijstje produceert, waar de naam van Alphen niet eens op stond. Dat hadden we als Alphen toen al niet moeten willen. Na een chaotische vergadering met de drie gemeenten werd vastgesteld dat er een tweede gespreksronde zou komen. Toen kwam Alphen als vierde naam op het lijstje dat uiteindelijk ook is voorgelegd aan de bevolking van de drie gemeenten. Wat niet of nauwelijks bekend is, is dat er tussen die twee overlegronden een werkgroep bezig is geweest om zo'n eerlijk mogelijke manier te vinden voor het stemproces. En daar is de idee van een weging ontstaan. Ook toen al hadden we als Alphen nee moeten zeggen en was dan al een breuk ontstaan op dit onderwerp en was Alphen aan den Rijn de werknaam geworden. Maar opnieuw is daar toen fatsoenshalve door de Alphense vertegenwoordigers niet voor gekozen.

Om de lieve vrede te bewaren is dit alles dus niet gebeurd. En nu hebben we dus de uitslag die zou enorm duidelijk de wens van de bevolking weergeeft, namelijk Alphen aan den Rijn, maar middels een wiskundige formule een ongewenst resultaat oplevert.

Overigens kunnen de gemeenteraden niet voor een andere naam kiezen. Deze krijgen ze immers niet voorgelegd. Wat voorgelegd wordt in de raadsvergadering van juni is de uitslag van de stemming met de vraag die over te nemen, of te verwerpen. Als in een van de raden dit niet wordt overgenomen, dan bepaald de Minister van Binnenlandse zaken welke naam aan de Tweede en vervolgens Eerste Kamer wordt voorgelegd. In dit geval zal de Minister kijken naar de wens van het grootste deel van de bevolking, ongewogen en wordt het dus zo goed als zeker Alphen aan den Rijn.

Wat gaat de Alphense raad nu doen? Goede vraag. Wij zijn met Nieuw Elan steeds al duidelijk geweest, wat ons betreft blijft het Alphen aan den Rijn. Per definitie echter een spagaat voor met name de landelijke partijen. Zij zitten immers met de gevoelens van hun "geloofsgenoten" in Boskoop en Rijnwoude. En overigens zien wij dat ook wel, maar wat dan met de gevoelens van een overgrote meerderheid van het enorm grote aantal stemmers op Alphen aan den Rijn? Kunnen we die volledig ondemocratisch wel afserveren dan?

Nergens staat geschreven dat we de uitslag automatisch MOETEN overnemen. Wel dat we die zwaarwegend moeten meenemen in de afweging in juni. Er zijn mensen die zeggen dat we op een eenmaal ingeslagen pad niet meer moeten terugkeren. Maar het kan toch niet zo zijn dat bijna iedereen ziet dat we een ENORME HISTORISCHE FOUT dreigen te gaan maken, we dat ook zien aankomen en hem dan toch willens en wetens gaan maken? Dat is misschien dan wel op tal van fronten lange tijd gewoonte geweest in Alphen. En dat heeft ook tot  tal van in onze ogen ongewenste besluiten geleid ook onder het mom van "we zijn nu al zo lang bezig, laten we het nu toch maar doen". Maar dat gaat wat Nieuw Elan betreft nu echt niet gebeuren. Ik ga ervan uit dat de rijen zich in de Alphense raad zullen sluiten: BETER TEN HALVE GEKEERD, DAN TEN HELE GEDWAALD. Met EXCUSES uiteraard voor de fouten die we eraan voorafgaand hebben gemaakt. Want dat is natuurlijk wel op zijn plaats aan onze aanstaande stadsgenoten.

Laten we daarom nog eens bij het begin beginnen: "mogen wij ons even voorstellen? ALPHEN AAN DEN RIJN, AANGENAAM!

 

André de Jeu

fractievoorzitter Nieuw Elan

Fotograaf: Josh Walet
Nieuw Elan.'
Nieuw Elan

Politieke partij