Politiek - Nieuw Elan

« Vorige - Volgende »

Gemeentelijke jaarrekening 2011

2 juni 2012 - 08:15  •  Gerard van As  •  reacties

Gemeentelijke jaarrekening 2011

Alphen aan den Rijn -

Als gemeente werden wij geconfronteerd met een bestuurscrisis, waarbij zowel de burgemeester als twee wethouders het veld hebben moeten ruimen, ook noemde hij het schietincident in de Ridderhof en de voorgenomen samenwerking met de gemeenten Boskoop en Rijnwoude.

Nieuw Elan ervaart de samenwerking in de gemeenteraad nog steeds als een situatie van wij (Oppositie) tegen zij (Coalitie) ondanks alle afspraken die vorig jaar in het Promenade Hotel in Den Haag zijn gemaakt om beter met elkaar te gaan samenwerken.

De “veenbrand” woedt nog steeds aldus van As en Nieuw Elan herkent zich dan ook niet in dit College. Wel sprak hij zijn waardering uit voor Burgemeester Eenhoorn, wiens benoeming een duidelijke verbetering is voor onze gemeente.

Het College sprak hij vooral aan over de verslechterde financiële situatie van de gemeente Alphen aan den Rijn. De jaarrekening 2011 sluit met een tekort van € 13.149.000, -, terwijl de Voorjaarsnota 2012-2016 een negatief meerjarenperspectief aangeeft van € 53.447.000,-. Wij kunnen zo niet door blijven gaan met “pappen en nathouden”, aldus van As. Er zullen op korte termijn ingrijpende maatregelen moeten worden genomen om onze gemeente weer financieel gezond te maken. Deze te nemen maatregelen mogen echter niet leiden tot meer lastenverhogingen voor de burger; er zal moeten worden bezuinigd aan de uitgavenkant.

Dus de gemeente zal eerst het “mes in eigen vlees” moeten zetten, waardoor er een afgeslankte overheid ontstaat, die verantwoord en doelmatig met zijn middelen omgaat.

Nieuw Elan doet dan ook een klemmend beroep op alle gemeenteraadsfracties om met elkaar aan tafel te gaan en de kerntaken van de gemeente onder de loep te nemen. Hierbij zal een duidelijke en kritische afweging moeten worden gemaakt tussen wat nodig of noodzakelijk is! Nieuw Elan kiest voor behoud van de sociale infrastructuur van vrijwilligers en clubs, waar bijna geen dubbeltje ondersteuning voor is, terwijl er miljoenen euro’s naar de uitvoeringsorganisaties gaan zoals Participe, Sopora enz.

Investeer in “mensen”en niet in “stenen”!

Wethouder du Chatinier van Financiën zegde toe, dat hij bij de behandeling van de Voorjaarsnota 2012-2016 in juni a.s. met voorstellen zal komen, waarbij aan de gemeenteraad verschillende keuzes zullen worden voorgelegd.

Fotograaf: Josh Walet
Nieuw Elan.'
Nieuw Elan

Politieke partij