Politiek - Nieuw Elan

« Vorige - Volgende »

Wethouder Lyczak: Onderhandeling met Corio was niet eenvoudig

5 juli 2012 - 12:50  •  André de Jeu  •  reacties

Wethouder Lyczak: Onderhandeling met Corio was niet eenvoudig

Alphen aan den Rijn -

De Alphense wethouder Stan Lyczak kijkt met trots terug op de onderhandelingen met projectontwikkelaars Corio en Vorm. "Het ging niet altijd over rozen. Het was zeker niet eenvoudig, maar het is gelukt en met het resultaat kunnen wij meer dan tevreden zijn," weet hij. "Wij hebben gekregen wat wij willen," zegt Lyczak. Hij doelt onder meer op de mogelijkheid om langs de nieuwe Rijnboulevard te kunnen wandelen en de doorgang van het Thorbeckeplein naar de Rijn. Ook over het aantal parkeerplaatsen is overeenstemming bereikt. De gesprekken met Corio en Vorm hebben acht maanden in beslag genomen. Lyczak:"Wij moeten de ontwikkelaars ook prijzen om hun moed en enthousiasme om in deze economische barre tijden nog zo'n groot project aan te gaan. Zij hebben er blijkbaar vertrouwen in."

De ontwikkelaars en het gemeentebestuur willen er geen gras overlaten groeien. Nog voor het einde van het jaar wordt begonnen met de sloop van een groot aantal panden om het Thorbeckeplein. Vier jaar later, in september 2016, moet het vernieuwde stadshart Lage Zijde klaar zijn. Alphen heeft er 58 miljoen voor over om het nieuwe centrum klaar te krijgen. Er is nog wel een gat van drie miljoen euro, maar daar wordt niet al te zwaar aan getild. "Dat is makkelijk op te lossen door te schuiven in de begroting," aldus wethouder Lyczak.

Voor zover het artikel in het AD, waar weinig Spaans tussen zit. Als je op dat moment nog geen handtekening onder wat dan ook hebt staan en dat ook niet vermeld dat dat nog niet zo is, dan neem je willens en wetens de hele boel in de maling. Als je dan ook nog met droge ogen stelt dat het een voorwaarde is van Corio dat het cultuurhuis gebouwd wordt op die plek ben je helemaal van God los. Naar nu blijkt hebben deze plannen het "voorportaal" van de beslissers bij Corio formeel niet eens gehaald. Er zijn wethouders om minder afgetreden en met recht.

We moeten echter wel verder. Nieuw Elan zal vanavond in het spoeddebat pleiten voor het aanstellen van een nieuwe wethouder project Lage Zijde. Hier moet met een frisse blik naar gekeken gaan worden door iemand met meer verstand van dit soort zaken. Verder zal Nieuw Elan andermaal voorstellen een "Projectteam" van Alphense deskundigen (ondernemers en burgers met een enorme staat van dienst in dit soort onderwerpen) samen te stellen met als doel dit project ècht vlot te trekken. En laat degene die vinden dat deze wethouder wel de regie moet blijven voeren zich afvragen hoe lang dit proces, inclusief dat van zijn voorganger, al loopt en al onnodig gekost heeft. WELKE REGIE hebben we dan nog over?

André de Jeu

Fractievoorzitter Nieuw Elan

Fotograaf: Josh Walet
Stan Lyczak.'
Stan Lyczak

Nieuw Elan.'
Nieuw Elan

Politieke partij