Politiek - Nieuw Elan

« Vorige - Volgende »

Vragen over geluidshinder Julianabrug

8 juli 2012 - 14:19  •  Gerard van As  •  reacties

Vragen over geluidshinder Julianabrug

Alphen aan den Rijn -

Alphen aan den Rijn, 8 juli 2012.
Betreft: Geluidshinder (vracht)verkeer Julianabrug.

Geacht College,

Zoals u bekend is, ondervinden de omwonenden rondom de Julianbrug al ruim 21/2 jaar ernstige geluidsoverlast van het verkeer, dat zich afwikkelt via deze brug. Vooral bij het zware vrachtverkeer zijn er geluidswaarden gemeten van 90 decibel. Ook na het repareren van het brugdek is de geluidsoverlast alleen maar meer toegenomen, volgens de bewoners.

De Fractie van Nieuw Elan vindt, dat er structureel een adequate oplossing moet worden gevonden voor het oplossen van de verkeersproblematiek voor het noord-zuid verkeer dat thans via de Julianabrug wordt afgewikkeld. Nieuw Elan is voorstander van een Julianatunnel in plaats van de aanleg van een nieuwe brug van ca 22,5 miljoen euro. 

Hoewel de aanleg van een tunnel aanzienlijk meer zal gaan kosten, dan die van een nieuwe brug, is het toch de moeite van het onderzoeken waard om precies te weten wat het verschil in kosten bedraagt. Een feit is wel, dat met de aanleg van een (kleinere tunnel) de afwikkeling van het noord-zuid verkeer structureel wordt opgelost.

Daarnaast zal er, zolang er nog geen structurele oplossing is, voor de korte termijn moeten worden onderzocht of de geluidsoverlast kan worden gereduceerd d.m.v. geluidswerende voorzieningen, want zowel de aanleg van een brug als die van een tunnel zal toch zeker enkele jaren op zich laten wachten en er moet wel wat gebeuren. Mocht het aanbrengen van geluidswerende voorzieningen geen oplossing bieden, dan is het misschien mogelijk om te onderzoeken of de afwikkeling van het vrachtverkeer over de Julianabrug dan beter via de Albert Schweitzerbrug en Gouwsluis kan plaatsvinden, want toen het brugdek moest worden gerepareerd, gebeurde het ook al zo. Gaarne verzoeken wij u vriendelijk om te onderzoeken, of er voor deze ernstige verkeershinder een tijdelijke oplossing mogelijk is zoals hierboven aangegeven. In afwachting van uw berichten, verblijven wij,

Met vriendelijke groet,

Namens de Fractie van Nieuw Elan,

Gerard.P. van As

Fotograaf: Josh Walet
Koningin Julianabrug.'
Koningin Julianabrug

1 van de grote bruggen in Alphen aan den Rijn.