Politiek - Nieuw Elan

« Vorige - Volgende »

Raadsdebat over afhaken Corio

9 juli 2012 - 22:56  •  Gerard van As  •  reacties

Raadsdebat over afhaken Corio

Alphen aan den Rijn -

Bij brief van 5 juli 2012 (zie bijgaand attachment) laat de directie van Corio aan wethouder Stan Lyczak namelijk weten, dat zij de ontbinding van de in september 2011 gesloten Intentieovereenkomst tussen de gemeente en Corio inroepen. Ondanks dat het plan op hoofdlijnen (financieel, ruimtelijk en functioneel) goed in elkaar zit, leiden de huidige economische omstandigheden er op dit moment bij de directie van Corio toe, dat onvoldoende houvast bestaat om de benodigde investering te rechtvaardigen. Juridisch is deze ontbinding mogelijk en daar valt niets aan af te doen.

Conclusie: 
De gemeente is nu voor de tweede keer terug bij af, want MAB had al in 2010 afgehaakt en nu dus Corio. Corio heeft namelijk al enige tijd geleden een desinvesteringssignaal afgegeven, dat zij voor een paar honderd miljoen euro aan onroerend goed wilde afstoten. Ook in de jaarverslagen van Corio wordt hierover geschreven, maar blijkbaar is er bij de gemeente Alphen aan den Rijn geen lampje gaan branden. Opmerkelijk is ook, dat er in het Jaarverslag van Corio over het eerste kwartaal van 2012 op geen enkele wijze wordt gerept over de ontwikkeling door Corio van het Stadshart Lage Zijde in Alphen aan den Rijn; sterker nog Alphen aan den Rijn wordt niet eens vermeld onder de projecten die in de pijplijn zitten. Corio kent namelijk een drietal soort projecten, t.w. Committed, Deferrable en Waivable en onder geen enkele categorie staat Alphen aan den Rijn vermeld.
Dat zou toch op zijn minst vragen moeten oproepen of men wel serieus genoeg met Alphen aan den Rijn bezig was, of dat er nog slechts sprake was van een verkennende fase. Maar nee hoor, het ging allemaal goed verklaarde de wethouder via interviews in de dagbladen.
In de praktijk bleek de media eerder door wethouder Lyczak over de voortgang van het Stadshart Lage Zijde te zijn geïnformeerd, dan de gemeenteraad. Over communicatie gesproken!

Ondertussen zit de gemeente met de gebakken peren, d.w.z. opgezadeld met een investering van ca 80 miljoen euro aan winkels en woningen op en rondom het Thorbeckeplein, jaarlijks toenemende renteverliezen van ca 3,2 miljoen euro, extra onderhoudskosten en verzekeringspremies en verpaupering van de omgeving. Zowel de bewoners als de winkeliers verkeren door deze vertraging in grote onzekerheid, omdat men totaal niet weet wanneer en door wie de realisering van de bouwplannen (winkels en de woningen) zal gaan plaatsvinden en wanneer men weer kan terugkeren.

Vanwege de onprofessionele aanpak, heeft de Fractie van Nieuw Elan er geen vertrouwen meer in dat wethouder Lyczak in staat wordt geacht om wederom een nieuwe Belegger/Ontwikkelaar te vinden, die dit project tot een goed einde kan brengen.
Lyczak heeft al meerdere fouten gemaakt met o.a. Grote projecten (zoals de bouw van het Stadhuis dat 40 miljoen gulden hoger is uitgevallen dan waarvoor het was aangenomen).

Mede daarom heeft de Fractie van Nieuw Elan, samen met de fracties van SP, Groen Links, Alphen 1, Beter Alphen en Trots het vertrouwen in deze wethouder opgezegd.

Helaas kon deze motie van wantrouwen niet op een raadsmeerderheid rekenen, omdat de Coalitiepartijen (VVD, CDA, PvdA en Christen Unie) gesteund door D’66 deze motie hebben afgestemd. In ieder geval is er door Nieuw Elan, SP, Groen Links, Alphen 1, Beter Alphen en Trots een duidelijk signaal afgegeven dat er geen vertrouwen meer is in deze wethouder.

Dat deze wethouder aanblijft, van de Coalitie mag doorgaan, er een enorme vertraging ontstaat met de ontwikkeling van de Lage Zijde, het project door het afhaken van een tweetal grote Beleggers/Ontwikkelaars hierdoor besmet is geraakt, de renteverliezen jaarlijks nog verder zullen toenemen, komt volledig voor rekening van de Coalitiepartijen en D’66.
Wij zullen u over de voortgang op de hoogte houden.

Namens de Fractie van Nieuw Elan,

Gerard van As

Bijlage: Brief van Corio

Fotograaf: Josh Walet
Stan Lyczak.'
Stan Lyczak

Nieuw Elan.'
Nieuw Elan

Politieke partij