Politiek - Nieuw Elan

« Vorige - Volgende »

De Heimwee van Robert Blom

17 januari 2013 - 08:37  •  Robert Blom  •  reacties

De Heimwee van Robert Blom

Alphen aan den Rijn -

Robert Blom wil terug in de Alphense politiek. Als raadslid of als wethouder. Hij sluit zich aan bij de lokale partij Nieuw Elan.
Robert (64) heeft veel ervaring in de Alphense politiek. Hij was van 1982 tot 2006 raadslid voor de VVD en het vorige decennium vijf jaar wethouder voor dezelfde partij.

Waarom deze comeback?
„Ik spreek mensen in Alphen, in de politiek en daarbuiten. Zo kwam het op een gegeven moment voorbij.”

Nog niet politiek moe, na al die jaren?
„Nee... ja...” (Lacht uitbundig.) „Dat zou je aan een psychiater moeten vragen. Vanaf mij n 18de ben ik al lid van een politieke partij. Het heeft me nu eenmaal altijd geboeid. Het bloed kruipt nu ook weer waar het niet gaan kan. Dat is misschien een cliché, maar het is waar. Het zit in me om mee te willen beslissen.”

Waarom ben je weg bij de VVD?
„Door de landelijke politiek. Mark Rutte, die ik al lang ken, heeft hele rare dingen gezegd. Hij zei in verkíezingstijd: 'Als je op ons stemt. krijgt je er duizend euro bij per jaar'. Ik vind het ordinair om zo stemmen te winnen. En die beloften over de hypotheekrente die hij niet waar kan maken en zijn toezeggingen over Griekenland. Het zijn verhaaltjes. Als VVD-lid hoor je te juichen bij een winst van 41 zetels, maar ik schrok. Natuurlijk beloof je als politicus dingen, maar je moet je op z'n minst keihard werken om het waar te maken.”

Hoe lang heb je bij de VVD gezeten?
„Ruim veertig jaar was het mijn thuis. Ik ben nog lid, maar dat ga ik binnenkort stop zetten. Dit is een dramatisch besluit. Het voelt als een echtscheiding.”

Je keuzes is nu gevallen op Nieuw Elan.
„]a, omdat dat de enige partij is die ik als liberaal kan bestempelen. De kernpunten komen overeen met hoe ik de dingen zie. Natuurlijk niet op alle punten, maar het liberalisme houdt ook in dat je anders mag denken. Ik voel me thuis bij deze partij.”

Hoe zit het met je stokpaardjes: de sociale onderwerpen en dierenwelzijn?
„Daar wil ik me weer keihard voor maken. Het ziet er in deze tijd nog somberder uit voor mensen die het financieel moeilijk hebben. Wat hen soms overkomt...”

Wil je weer wethouder worden?
„Als ze me vragen, ben ik bereid. Ik houd er ook rekening mee dat het niet lukt. Ik vind wel dat wij als lokale partijen ook in de coalitie moeten kunnen zitten, nu bestaat die uit VVD, CDA, PvdA en ChristenUnie. Het moet altijd een streven zijn om het partij programma in bestuur te brengen.”

Weetje al op welke je komt op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in november?
„Nee, nog niet. André de Jeu blijft fractievoorzitter. Trots op Nederland zit ook bij Nieuw Elan en dan moet er natuurlijk nog een vrouw in de top-4. Dus heel hoog kom ik niet. Maar ik ben ervan overtuigd dat we zetelwinst gaan halen. Die weddenschap durf ik wel aan te gaan. De VVD gaat verliezen, .denk ik, als nasleep van de landelijke verkiezingen. Sinds 1986 ben ik verkozen tot raadslid met voorkeursstemmen, want ik heb een eigen aanhang. Wat dat betreft hoop ik wel in de raad te komen.”

Toen je in 2010 af moest zwaaien als VVD-wethouder, baalde je als een stekker Zou je straks wel met de VVD samen kunnen werken?
„]a, zeker. De keuze was toen; blijft Stan Lyczak wethouder of ik. Hij kreeg vier stemmen, ik drie. Dat was op dat moment misschien wel vervelend, het ligt nu achter me. Ik heb geen problemen met de Alphense VVD, in tegendeel. Je weet het nooit in de politiek. Het blijft een risicovol en onzeker vak. De Alphense VVD-fractie kan niets doen aan de uitspraken die Mark Rutte gedaan heeft.”

Bij Nieuw Elan zitten al twee oudwethouders: Jan Voogd en Gerard van As. Met jou erbij zijn het er straks drie.
„Inderdaad, hoewel het niet helemaal zeker is of Jan Voogd blijft. Klaarblijkelijk speelt het liberale wel door in Nieuw Elan. Het klikt gewoon tussen mij en die partij.”

Fotograaf: Josh Walet
Robert Blom.'
Robert Blom

Oud-wethouder van de gemeente Alphen.

Nieuw Elan.'
Nieuw Elan

Politieke partij