Nieuws

« Vorige - Volgende »

Idee 'Energieneutraal' is Het Beste Idee van Alphen

15 juni 2015 - 23:00  •  reacties

Idee Energieneutraal is Het Beste Idee van Alphen

Alphen aan den Rijn -

Van alle inzendingen werden vorige week de drie finalisten bekend gemaakt. Machiel van der Schoot, Willem Debets en Marc Samsom namen het tegen elkaar op met hun Beste Idee van Alphen. Alledrie moesten zij hun idee pitchen voor de jury, bestaande uit Mark Schut (accountmanager Rabobank Rijnstreek), Gerard van der Klaauw (directeur van der Klaauw Consultancy) en Chris Schaapman (directeur Alphen aan den Rijn).

De winnaar krijgt een startkapitaal van 750 euro om uitvoering te geven aan Het Beste Idee van Alphen. Dit startkapitaal wordt ontvangen wanneer er concrete stappen worden gezet ter uitvoering van het idee. Daarnaast krijgt de winnaar een adviesgesprek met de Rabobank. 

Winnende idee 'Energieneutraal' 
Alphen ligt in het Groene Hart, waar veel 'groen afval' beschikbaar is. Zoals dat al door Ekodorp gebeurt, kan daar biogas van worden gemaakt. Ekodorp van Jan van Dorp produceert nu al meer gas dan Zwammerdam noodig heeft. Naast de reeds beschikbare wind- en zonne-energie is het zeer mogelijk een dorp als Zwammerdam zelfvoorzienend te maken op het gebied van energie. Met behulp van Alphen aan den Rijn's aanwezige kennis kan het biogas gecomprimeerd of zelfs vloeibaar gemaakt worden. Daardoor kan het gas worden opgeslagen en beschikbaar gesteld worden op het moment dat er vraag naar is. Zelfs auto's kunnen rijden op het gas.

Het gas kan ook benut worden om een aggregaat aan te drijven waarmee pieken in de vraag naar elektriciteit kunnen worden opgevangen. Andere oplossingen voor dit probleem zijn bijvoorbeeld de nieuwe Tesla Home Accu. Door de aansluitingen in Zwammerdam te vervangen door eigen meters is het probleem van lage verkoop en hoge inkoopprijzen opgelost.

De ideeën van de Willem Debets en Marc Samsom lees je hier

Fotograaf: Josh Walet
Parktheater.'
Parktheater

Kunst en cultuur bij Parkexpressie, gelegen in Park Rijnstroom.