Nieuws

« Vorige - Volgende »

Gemeente treuzelt met WOB verzoek

29 maart 2013 - 09:28  •  Paul Uljé  •  reacties

Gemeente treuzelt met WOB verzoek

Alphen aan den Rijn -

De overeenkomst is op 27 maart 1986 gesloten met de Stichting Openbare Golfcourse Zeegersloot. Enkele jaren later is volgens de Kamer van Koophandel de Stichting Exploitatie Golfbaan Alphen (SEGA) opgericht. What's in a name, zou je denken. Enkele jaren daarna is die weer opgeheven en is de exploitatie feitelijk overgegaan naar de Golfclub Zeegersloot.

Niet alleen is dat een 'feit van algemene kennis', het is ook af te leiden uit de bemoeienis die de Golfclub Zeegersloot heeft met het beheer van de golfbaan. Ten slotte is het zonneklaar dat de gemeente zelf expliciet (bijv. brief van 7 januari 20013 aan de Golfclub Zeegersloot) over de Coupépolder en de exploitatie van de baan overlegt met de Golfclub Zeegersloot.

Desondanks probeerde het college met een 'we hebben alleen te maken met de stichting en díe maakt geen winst' te verhinderen dat de achtergehouden gemeenschapsgelden ten bedrage van waarschijnlijk meer dan € 2 miljoen door de gemeente ingevorderd zouden worden.

Om de achterbaksheid in de democratische openbaarheid te krijgen heeft de stichting Waakhond een WOB verzoek ingediend om (o.a.) de jaarstukken van de feitelijke exploitant, dus beide stichtingen en de club, te verkrijgen. Het college stribbelt tegen. Volgens het college hebben ze aan de wettelijk voorgeschreven WOB-termijn niet genoeg tijd om de stukken boven water te halen. Raar, want de belangrijkste stukken hebben ze volgens hun communicatie naar de raad wel, en ook bewijzen ze daarmee dat ze de jaarstukken die de golfclub minimaal (volgens de wet) in huis behoort te hebben in één dag beschikbaar kunnen hebben. Maar het college doet er alles aan om openheid van informatie te traineren en dwars te liggen. Reden voor de Waakhond om bezwaar aan te tekenen tegen dit nodeloze uitstel.

WOB verzoek jaarstukken
Bezwaar tegen uitstel

Fotograaf: Josh Walet