Politiek

« Vorige - Volgende »

Sportdebat: 'Clubs moeten accommodaties delen'

30 oktober 2013 - 10:45  •  reacties

Sportdebat: Clubs moeten accommodaties delen

Alphen aan den Rijn -

Bij hockeyclub Alphen werd een sportdebat georganiseerd waarbij politici aan tafeltjes in discussie gingen met vertegenwoordigers van sportverenigingen uit Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude. De clubs gaven massaal te kennen dat de gemeente afstand moet houden van de verenigingen. Verenigingen willen zelf hun broek ophouden, minder bemoeienis van de gemeente, maar wel ondersteuning als dat nodig is.

Accommodaties delen
Het meest opvallende standpunt van de avond kwam van ChristenUnie. De politieke partij pleitte voor het delen van sportaccommodaties: 'De binnensporten doen dat ook in de Limeshal, dus waarom kunnen een zaterdag- en zondagclub niet samen velden delen in plaats van dat er gevraagd wordt om een nieuw veld voor één vereniging? Desnoods in de vorm van nieuwbouw op een andere locatie.'

De VVD wil sportverenigingen een luisterend oor bieden en instappen als een vereniging hulp nodig heeft. PvdA vindt dat de gemeente het eigen verenigingsleven moet respecteren. Dwang van bovenaf voor fusies of tariefverhoging moet er niet zijn. D66 is tegen het nieuwe horecavoorstel van de gemeente waarbij verenigingen tot 16.00 uur geen alcohol mogen schenken en 's avonds eerder dicht moeten.

Het CDA is eveneens voorstander van terughoudendheid vanuit de gemeente en prijst de zelfstandigheid van de Boskoopse en Rijnwoudense clubs. Nieuw Elan wil zich inzetten om leden in bepaalde leeftijdscategorieën (30-40 jaar en 50-60 jaar) te behouden voor de clubs, omdat nu veel mensen van deze leeftijden hun lidmaatschap bij een sportvereniging opzeggen. De SP vindt dat sport betaalbaar moet blijven.

Als het aan GroenLinks ligt wordt in de breedste zin van het woord geïnvesteerd in sport. RijnGouweLokaal vindt dat de politiek moet kijken naar het te kort aan sportvelden. Vooral de toekomstige sloop van de Rijnstreekhal in Alphen aan den Rijn zal problemen opleveren. Beter Alphen gooit het over een andere boeg: kinderen in de voor- en naschoolse opvang moeten al kennismaken met sporten.

Woensdag
De verkiezingsdebatten gaan woensdag verder. In Zwammerdam wordt gedebatteerd over de toekomst van Zwammerdam en datzelfde concept wordt ook in Koudekerk aan den Rijn toegepast. De locaties zijn: Het Gezwam (Zwammerdam) en De Hoek (Koudekerk). Beide debatten beginnen om 20.00 uur.

Fotograaf: Josh Walet