Politiek - D66

« Vorige - Volgende »

D66 stelt vragen over oeverconstructie Oude Rijn

4 februari 2016 - 11:02  •  Pieter Jan Morssink  •  reacties

D66 stelt vragen over oeverconstructie Oude Rijn

Alphen aan den Rijn -

Vanaf 2013 is de provincie Zuid-Holland bezig met werkzaamheden aan de oeverconstructie van de Oude Rijn tussen Zwammerdam en Bodegraven aan de Buitenkerk. De oorspronkelijke planning was dat de werkzaamheden medio 2014 zouden worden afgerond. Voor de periode waarin de werkzaamheden aan de oeverconstructie plaats zouden vinden werd de Buitenkerk afgesloten voor al het verkeer en werd het verkeer omgeleid door Zwammerdam.

De werkzaamheden hebben flinke tegenslagen gekend. Het faillissement van de aannemer, verkeerd uitgevoerde werkzaamheden en een verkeerd berekende constructie leiden ertoe dat de werkzaamheden sinds maart 2014 stil liggen. De planning van de provincie laat zien dat naar verwachting de werkzaamheden zullen worden afgerond rond december 2016/ januari 2017.

Voor zowel de inwoners aan de Buitenkerk, maar ook voor de inwoners in Zwammerdam aan de Molenstraat en Akerboomseweg, heeft dit flinke gevolgen. Veel bewoners kampen met schade aan de woning als gevolg van uitgevoerde werkzaamheden of als gevolg van het zware verkeer dat nu door het dorp heen rijdt.

Naar aanleiding hiervan hebben wij de volgende vragen:

1. Heeft de gemeente overleg gehad met de provincie over de ontstane situatie aan de Buitenkerk en in Zwammerdam?

2. Op welke wijze heeft u in dit overleg de belangen behartigd van de inwoners van onze gemeente?

Het verkeer wordt momenteel vanwege de afsluiting van de Buitenkerk omgeleid door Zwammerdam over de Molenstraat en de Akerboomseweg. Door deze omleiding is de hoeveelheid verkeer door het dorp fors toegenomen.

Binnen het dorp geldt een snelheidslimiet van 30 km/h. Veel verkeer dat momenteel over de Molenstraat en Akerboomseweg rijdt, houdt een veel grotere snelheid aan. De weg kent geen aparte fietspaden en is relatief smal. Het hard rijdende verkeer is dan ook een gevaar voor fietsers, met name kinderen, die hier ook gebruik van maken.

Daar komt bij dat door de snelheid al snel het zicht wordt verloren op de zijstraten, waardoor van rechtskomend verkeer veelal geen voorrang wordt verleend. Ook hierin schuilt een potentieel gevaarlijke situatie.

3. Bent u bereid om handhavingsacties uit te voeren waarbij gecontroleerd wordt op de snelheid van het verkeer door de Molenstraat en Akerboomseweg?

Het verkeer dat vanaf de Akerboomseweg het dorp binnen rijdt wordt direct geconfronteerd met een bord dat de maximumsnelheid aangeeft en ook op de weg is nog eens groot “30” geschilderd.

Komende van de andere kant, via de Verloostraat, is de situatie veel minder duidelijk. Verkeer komend van Nieuwkoop mag 60 km/h en wordt nu onvoldoende duidelijk gewezen op de gewijzigde maximumsnelheid.

4. Bent u bereidt om te kijken of de maximumsnelheid bij binnenkomst aan deze kant van het dorp duidelijker kan worden weergegeven?

Onder het omgeleide verkeer bevindt zich ook veel zwaar verkeer zoals tractoren, melkauto’s en vrachtverkeer. Verzakkingen in de weg en de overgangen van straatstenen naar asfalt en andersom maken dat deze zware voertuigen trillingen veroorzaken, wat met name bij de oudere woningen in het dorp schade heeft veroorzaakt.

5. Bent u op de hoogte van de klachten van inwoners over schade aan de woningen als gevolg van de toegenomen verkeersintensiteit en dan met name het zware verkeer?

6. Bent u bereid om te kijken of ingrepen in de weg, zoals het wegnemen van verzakkingen, de overlast van het zware verkeer kunnen terugdringen? Zo ja, op welke termijn zou dat plaats kunnen vinden?

Op woensdag 13 januari heeft in Zwammerdam voor het eerst een informatiebijeenkomst plaatsgevonden over de ontstane situatie en de nieuwe planning van de werkzaamheden. Tijdens deze bijeenkomst bleek dat mensen zitten met veel vragen en zorgen.

Opmerkelijk was dat de gemeente geen deel nam aan deze avond. De gebiedsadviseur was kort aanwezig voorafgaande aan de presentatie, maar was nog voor aanvang vertrokken. En dat terwijl er bij veel aanwezigen de behoefte was om ook vragen te kunnen stellen aan de gemeente.

7. Waarom heeft de gemeente geen actieve rol gespeeld bij deze informatiebijeenkomst?

8. Bent u het met ons eens dat het wenselijk zou zijn geweest als de gemeente aanwezig was geweest deze avond zodat mensen ook hun vragen en zorgen bij de gemeente ter sprake hadden kunnen brengen?

9. Op welke wijze en welk moment gaat u nu met de inwoners van Zwammerdam in gesprek over hun zorgen over de ontstane situatie?

 

Met vriendelijke groet,

Namens de D66-fractie,

Pieter Jan Morssink

Fotograaf: Josh Walet
D66.'
D66

Politieke partij