Politiek - VVD

« Vorige - Volgende »

Weer een stapje verder in het Maximabrug dossier

13 januari 2012 - 01:30  •  Toetie Vorenkamp  •  reacties

Weer een stapje verder in het Maximabrug dossier

Alphen aan den Rijn - Rode draad

De rode draad die door het rapport loopt is het feit, dat het slechts een visie is op de effecten voor de korte termijn! De onderzoekers keken slechts zo'n 10 jaar vooruit bij hun onderzoek naar de effecten en milieubelasting van de Maximabrug op de twee overgebleven lokaties. Dat is overigens gebruikelijk bij een MERonderzoek. De lokatie Agrifirm (2) en de lokatie iets noordelijker gelegen in de Gnephoek (1a of 1b) zijn de lokaties waarnaar het onderzoek uitging. Het MER rapport geeft waardevolle informatie over de effecten op korte termijn, maar gaat niet in op de effecten voor de lange termijn. Inzicht in deze effecten is echter wel heel belangrijk omdat op termijn er aanvullend een verkeersafwikkeling moet komen richting de N207.

Aanvullend onderzoek

Het is daarom goed om het rapport te lezen vanuit de wetenschap dat er, terecht, nog aanvullend onderzoek wordt gedaan naar de lange termijn effecten van de Maximabrug op beide lokaties. De gemeenteraden zullen immers geen keuze kunnen maken tussen de beide lokaties gebaseerd op deze te beperkte onderzoeksgegevens. Het is dan ook prima te weten dat er een aanvullend onderzoek wordt gedaan naar de effecten op de lange termijn om met die gegevens een completer beeld te krijgen van de impact van een Maximabrug op beide lokaties. Dat de voorkeurslokatie die uit de MER naar voren komt de lokatie Agrifirm is geworden is op zich geen verrassing, omdat deze voor de korte termijn de meest voor de hand liggende plek lijkt op basis van korte termijn onderzoeksresultaten in de MERrapportage.

80 jaar

Een nieuwe brug wordt minimaal voor 80 jaar aangelegd en dat geeft al direct de noodzaak aan voor het nog lopende onderzoek naar de effecten in brede zin voor de middellange en lange termijn. Dit aanvullende onderzoek zal belangrijke, tot nu toe ontbrekende gegevens opleveren. Aanvullende gegevens die zich met name richten op de langere termijn met noodzakelijke informatie voor elk raadslid dat dit voorjaar zijn/haar integrale afweging voor de lange termijn moet maken en daarna een keuze moet maken tussen de Maximabrug op de lokaties 2 en 1a of 1b. De onderzoeksgegevens in het ter visie liggende MERrapport zijn nog dus nog maar een deel van het hele onderzoek naar de beste plek voor de Maximabrug....., wordt vervolgd.

Fotograaf: Josh Walet
VVD.'
VVD

Politieke partij