Politiek - Nieuw Elan

« Vorige - Volgende »

Vervolgdebat Lage Zijde

4 september 2012 - 18:30  •  Jan Voogd  •  reacties

Vervolgdebat Lage Zijde

Alphen aan den Rijn -

De grote veranderingen, die tot op heden door een nieuwe architect zijn doorgevoerd, betreffen wat wijzigingen over de grootte van het plein en het langzaam uitkleden van het Thorbeckeplein.
Het is niet te geloven dat als de wereld er zo anders uitziet, er niet opnieuw gekeken wordt naar de plannen!

MAB trok zich terug omdat de baten en lasten niet in evenwicht waren.
Het terugtrekken uit dit project was volgens het College geen enkel probleem, want volgens de verantwoordelijke wethouder, stonden de projectontwikkelaars in de rij om de plannen over te nemen.
Tot op de dag van vandaag is er, noch openbaar, noch vertrouwelijk maar één naam van een projectontwikkelaar genoemd, en dat is toch vreemd!

Corio komt om de hoek kijken om de winkels te realiseren en neemt voor de bouw van de woningen Vorm mee. Echter volgens informatie van Nieuw Elan in de beleggers en bouwwereld, bleek dat Corio een desinvestering moest realiseren van ca 240 miljoen euro en dat hierdoor zelfs de Aarhof te koop staat. Wat al lang bij iedereen bekend bleek te zijn, was bij dit College volledig onbekend. Dus ook Corio haakte af.

Omdat men in gesprek was met Vorm over de realisatie van de woningen, bleek dat deze partij die zowel een bouw- als een ontwikkelpoot bleek te hebben, ook interesse had in realisering van de winkels.
Uit dezelfde vastgoedwereld horen we nu dat Vorm aan het leuren is met onderdelen van het plan; maar omdat er niemand staat te trappelen hebben ze uitstel gekregen tot 1 november a.s.

In de raadsvergadering hebben wij er onze verbazing over uitgesproken dat het CDA ineens (en terecht) kritische vragen heeft gesteld, maar ook onze verbazing uitgesproken dat ze dat nu pas doen.
Toen er een CDA-wethouder verantwoordelijk was hoorde je ze niet, nee sterker nog, toen werd alles verdedigd alsof alleen zij er verstand van hadden.
Nu er een VVD wethouder de verantwoordelijkheid heeft overgenomen is de wereld bij hen ineens aan het veranderen.

Wat hebben wij als Nieuw Elan ingebracht:
Gebleken is dat de Centrumontwikkeling aan de Lage Zijde niet van de grond komt en de omgeving steeds verder verloedert met grote gevolgen voor de burgers die daar in de buurt wonen en voor de ondernemers.

Wij hebben het College gevraagd om een aantal professionals, die geen directe eigen belangen hebben met de bouw- en ontwikkelbranche eens naar deze plannen te laten kijken en hierover advies uit te brengen over: hoe nu verder te gaan?

De kosten dreigen echt de pan uit te rijzen, alleen al aan renteverlies kost dit de gemeente en dus ook de Alphense gemeenschap een bedrag van 3,5 miljoen euro per jaar.
Daarnaast is het nog maar de vraag of de waarde van de panden nog wel even hoog is als bij de aanschaf en of bij eventuele realisatie de geprognosticeerde opbrengst dit dekt.
Afgelopen week heeft het MKB Nederland nog aangegeven dat er geen ruimte meer is voor nieuwe winkelcentra, met uitzondering van de grote steden.

Alphen heet stad te zijn, maar wat betreft de regiofunctie voor de detailhandel zijn en blijven we een dorp.
Laten we nu eens professionals de kans geven om te adviseren over een goede invulling voor dit deel van het centrum en dit amateur College de wacht aan te zeggen, in ieder geval voor dit onderdeel.
Het kost al veel te veel en we moeten het niet zoeken in stenen maar in mensen!

Jan Voogd
Raadslid Nieuw Elan

Fotograaf: Josh Walet
Nieuw Elan.'
Nieuw Elan

Politieke partij