Politiek - Nieuw Elan

« Vorige - Volgende »

Beantwoording vragen Scalagebouw

7 september 2012 - 08:25  •  Gerard van As  •  reacties

Beantwoording vragen Scalagebouw

Alphen aan den Rijn - 4 september 2012

Geachte heer Van As,

Op 30 augustus jl. heeft u tijdens de raadsvergadering vragen gesteld met betrekking tot het voormalig Scalagebouw. Onderstaand treft u de antwoorden op deze vragen aan.

1.Op welke datum is de realisatieovereenkomst tussen de gemeente, Blauwhoed en de curator van de Variant Vastgoedontwikkeling aangegaan? 
Na de raadscommissievergadering van 10 november 2011 is met Blauwhoed een Overeenkomst van Contractsovername gesloten. Deze overeenkomst voorziet in de overname van de realisatieovereenkomst tussen gemeente en Variant. De gemeente is daardoor niet afhankelijk van de curator dan wel de afwikkeling van het faillissement.

Het gebouw had op 1 januari 2012 een boekwaarde van € 175.000. De jaarlijkse kosten van onderhoud, energie, belasting, verzekering e.d. fluctueren tussen de € 45.000 en €50.000 en komen ten laste van grondexploitatie Stadshart Hoge Zijde.

3.Welke aanbrengfee ontvangt de curator hiervoor en is hier geen sprake van oneigenlijke zelfverrijking, omdat het betreffende gebouw ons eigendom is en Variant Vastgoedontwikkeling het nimmer heeft afgenomen? 
Zoals gemeld in de raadscommissie van 10 november 2011, zijn de curator en Blauwhoed overeengekomen dat Blauwhoed na contractsovername een bedrag overmaakt aan de curator. Dit bedrag zal de curator vervolgens inzetten voor uitkeringen aan de schuldeisers. De gemeente is geen partij geweest in deze afspraak en evenmin in de bepaling van het bedrag.

4.Wanneer is of wordt de koopsom uiterlijk door Blauwhoed betaald en is op deze koopsom nog een rentebeding van toepassing, zo ja, tegen welk percentage? 
Vastgelegd is dat de juridische levering van de grond plaatsvindt binnen één week nadat de bouwvergunning onherroepelijk is geworden. Voor die tijd moet het plan worden ontwikkeld. Met Blauwhoed wordt momenteel gesproken over zowel de planontwikkeling als de definitieve verkoopovereenkomst.

5.Wat is de einddatum waarbinnen de appartementen moeten zijn gerealiseerd? 
Er is geen einddatum vastgelegd. Wel is met Blauwhoed afgesproken dat eind september partijen bespreken of er voldoende basis voor het aangaan van een realisatieovereenkomst.

6.Indien realisering vanwege allerlei marktomstandigheden geen doorgang mocht vinden, wat is dan de uiterlijke einddatum waarop deze overeenkomst is en/of wordt ontbonden?
Er is geen datum vastgelegd.  Wel is vastgelegd dat onvoorziene omstandigheden ertoe kunnen leiden dat de overeenkomst op verzoek van een van de partijen kan worden ontbonden. 

7.Is hierop nog een boetebeding van toepassing?
Nee. Dat is ook niet gebruikelijk in onderhavige fase van planontwikkeling.  Wel is –zoals gebruikelijk- afgesproken dat partijen ieder voor zich de gemaakte in- en externe kosten dragen.

8.Vervalt bij niet realisering en afname, het betreffende gebouw wederom in het faillissement van de Variant en zijn wij dan weer afhankelijk van deze curator?
Als partijen niet tot overeenstemming komen over de uitgangspunten (zoals programmering, financieel, juridisch, fasering etc.) wordt geen verkoopovereenkomst opgesteld. Het gebouw blijft dan eigendom van de gemeente. Omdat de Overeenkomst van Contractsovername tussen gemeente en Blauwhoed is gesloten èn Blauwhoed de curator een vergoeding betaald heeft, acht de gemeente zich dan vrij te handelen. De gemeente zal dan een nieuwe aanbestedingsprocedure voeren om een geschikte ontwikkelaar te selecteren. 

Wij vertrouwen erop uw vragen hiermee te hebben beantwoord. 

Met vriendelijke groet,

burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn

Fotograaf: Josh Walet
Nieuw Elan.'
Nieuw Elan

Politieke partij