Politiek - D66

« Vorige - Volgende »

Twijfels over Lage Zijde, D66 wil duidelijkheid

29 mei 2013 - 16:52  •  Richard Middelraad  •  reacties

Twijfels over Lage Zijde, D66 wil duidelijkheid

Alphen aan den Rijn -

Jaren negentig
De plannen voor de Lage Zijde dateren van halverwege de jaren negentig. Nadat de Hoge Zijde een kleine tien jaar geleden werd voltooid, is er gewerkt aan de uitvoering van de plannen. D66 is altijd een voorstander geweest van het opknappen van de Lage Zijde. Maar we constateren de laatste tijd dat de Lage Zijde in een steeds sneller tempo een probleemgebied dreigt te worden. 

Opgezegd
De oorspronkelijke winkeliers zijn weg. Datzelfde geldt voor de oorspronkelijke bewoners van het gebied. De afgelopen jaren kwamen er steeds meer tijdelijke bewoners en werden ook de winkelruimtes tijdelijk verhuurd. Dat eindigde deze maand abrupt. De huren van winkeliers en bewoners werden opgezegd zodat alles klaar was voor de sloop en de start van de werkzaamheden begin juni.

Spoed
De gemeenteraad kreeg te horen dat er toch zeker voor eind mei besloten moest worden. Uitstel was niet meer mogelijk, om tijdig te kunnen openen was eind mei de absolute deadline. Ook als dat betekende dat de gemeenteraad daarmee slechts enkele dagen zou krijgen voor het bestuderen van stukken, overleg met collega’s en het bespreken van de stukken met belanghebbenden. Alles voor snelheid, ook als daarmee de zorgvuldigheid van de besluitvorming met voeten wordt getreden.

Grote twijfels
De D66-fractie heeft in de afgelopen jaren al regelmatig haar zorgen en twijfels uitgesproken. Zorgen over de keuzes die het college maakt, met daarin enorme juridische en financiële risico’s. Twijfel omdat we ons in toenemende mate afvragen of het college dit project nog wel in de hand heeft. 

De Lage Zijde gaat over vele tientallen miljoenen, over de belangen van winkeliers en bewoners, over het centrum van de stad waar alle Alphenaren belang bij hebben. En de situatie aan de Lage Zijde verslechterd zienderogen. De deadline van eind mei is verstreken en er is opnieuw geen duidelijkheid.

Vragen
D66 stelt donderdagavond tijdens de raadsvergadering vragen aan de wethouder om zoveel mogelijk duidelijkheid te krijgen. Over het oordeel van de Europese commissie over (on)geoorloofde staatssteun, over de resultaten van de onderhandelingen met Vorm, over het deel van de winkelruimtes die reeds verhuurd zijn, over de consequenties van (opnieuw) verder uitstel en wanneer de besluitvorming nu eindelijk eens kan gaan plaatsvinden.

Wordt vervolgd...

Fotograaf: Josh Walet
D66.'
D66

Politieke partij