Nieuws

« Vorige - Volgende »

Minister geeft fouten bouw detentiecentrum toe

9 november 2011 - 10:33  •  reacties

Minister geeft fouten bouw detentiecentrum toe

Alphen aan den Rijn -

Minister Piet-Hein Donner heeft dinsdagavond tijdens de commissievergadering van de Tweede Kamer toegegeven dat er fouten zijn gemaakt bij de bouw van het detentiecentrum in Alphen.

Volgens de politicus zat er te veel druk op de aannemer en is de voorbereiding niet zorgvuldig is geweest. Toen de bouw in gang werd gezet was er grote behoefte aan cellen in Nederland.

Maar toen daar bovenop de aangescherpte veiligheidsregels werden ingesteld, ging het fout. De eisen werden ingevoerd na de dodelijke Schipholbrand, waar vele slachtoffers te betreuren waren bij de vuurzee in het bajescomplex.

Over tien maanden open
Het Alphense detentiecentrum moet in augustus 2012 weer open. Dat is exact twee jaar nadat de gevangenis aan de Eikenlaan haar deuren sloot. Alle lekkages in het detentiecentrum zijn verholpen volgens een woordvoerster van de Rijksgebouwendienst. De andere werkzaamheden, waarmee de brandveiligheids- en bouwtechnische problemen moeten worden verholpen, vangen op korte termijn aan. Naast die gebreken zijn er inmiddels ook euvels geconstateerd aan de elektriciteitskabels en waterleidingen buiten het witte gebouw.

Nog niet alle gebreken zullen in augustus verholpen zijn, maar voldoende om de gevangenis weer te heropenen. Alle gevangenen zijn elders ondergebracht. Over de vijftien miljoen euro hoge herstelwerkzaamheden-kosten is inmiddels overeenstemming bereikt tussen het Rijk en de aannemer. De gevangenis voor illegale vluchtelingen, die in 2007 werd geopend, kostte zeventig miljoen euro.

'Belastingbetaler betaalt'
Door het Rijk zijn gesprekken gevoerd met de aannemer. 'Het lijkt erop dat de belastingbetaler straks het extra geld mag ophoesten', stelt kamerlid Ger Koopmans (CDA). Zelfs al wordt het aannemersbedrijf verantwoordelijk gesteld is het niet zeker dat het de burger geen geld kost, omdat de onderneming dan mogelijk failliet gaat. Koopmans: 'Ik vind dit schandalig, onbestaanbaar en onbegrijpelijk.'

Fotograaf: Josh Walet