Nieuws

« Vorige - Volgende »

Dosis Kijk, Alphen: 10 minuten per dag

28 oktober 2012 - 02:07  •  Henk Langerak  •  reacties

Dosis Kijk, Alphen: 10 minuten per dag

Alphen aan den Rijn -

De fotografen Rob IJsselstein en Henk Langerak hebben bijna een jaar gewerkt aan Kijk, Alphen. Zij noemen het zelf een kijk- en bladerboek, omdat er behalve een voorwoord en een inleiding, geen tekst in staat. Met meer dan 3000 foto's op 192 bladzijden is Kijk, Alphen een momentopname van de stad met zijn bevolking, zoals die er nu uit ziet.

Nooit eerder zijn er zoveel foto's van Alphen gemaakt en in een boek gebundeld. Die unieke hoeveelheid aan foto's levert alvast een waarschuwing van de makers op: "Doseer je kijkgedrag. Wil je alles met plezier bekijken, dan moet je niet meer dan 10 minuten tot een kwartier per dag in het boek duiken, anders gaat het voor je ogen duizelen. Als je je daar aan houdt, beleef je er het meeste lol aan."

Rob IJsselstein en Henk Langerak hebben allereerst alle straten in Alphen gefotografeerd. Van bijna elke straat werden ook detailfoto's genomen. Opvallende huisnummers, een rijtje kleurige deuren, bloembakken, plantsoenen. Die bepalen het karakter van de straat en maken dat het boek plezierig wordt om te bekijken.

Daarnaast legden de fotografen veel evenementen vast, zoals de 20 van Alphen, de huttenbouw, het Lakesidefestival, de Laura, Culinair Alphen, het Vakantiespel, koninginnedag, het Zomerspektakel, de Oldtimerdag, de Gondelvaart en de Jaarmarkt. Ook is in het boek te zien hoe Alphen recreëert; aan en op de Zegerplas, op terrassen, op de sportvelden en op de Oude Rijn. Ook Avifauna en het Archeon kregen elk een pagina in Kijk, Alphen.

Rob heeft berekend dat de fotografen in totaal zo'n 200 kilometer gelopen hebben. Henk rekende uit dat zij er samen zo'n 500 uur fotograferen en verwerken in hebben gestoken. Voor elke pagina moest een keus worden gemaakt uit vele tientallen foto's. De fotografen verzorgden de vormgeving zelf. Op elke pagina plaatsten zij 15 tot 25 foto's. Dat was vaak passen en meten. Foto's verkleinen en vergroten, schuiven over de pagina, net zo lang tot het een harmonieus geheel werd.

Foto’s maken voor het boek hebben IJsselstein en Langerak in alle weertypen gedaan. Aan het begin van het jaar was het zo koud dat ze hooguit een uur konden werken. Met verkleumde vingers was het lastig de sluiterknop in te drukken. In de zomer was het zo heet dat het zweet met stralen langs hun rug droop. En tijdens het maken van de laatste foto's, voor de pagina van de Jaarmarkt, kwam de regen met bakken uit de lucht.

Volgens de fotografen blijft het boek aantrekkelijk als de tijd verstrijkt. Over een jaar of 10 kun je terugkijkend zien wat nu de mode is, hoe het glasvezelnetwerk werd aangelegd, hoe het Thorbeckeplein er ooit uitzag of hoe de Stationsomgeving werd aangelegd. Want ook die elementen zijn voor het boek vastgelegd. "Over 10 jaar is dit boek een geheugensteuntje voor een Alphen aan den Rijn dat voor een deel niet meer bestaat",  schrijft burgemeester Eenhoorn in het voorwoord.

Rob IJsselstein en Henk Langerak vinden niet alleen hun boek uniek, maar ook hun samenwerking. Zij hebben een andere achtergrond, Rob is natuurkundige; Henk gepensioneerd schrijvend journalist. Maar beiden hebben ook een andere fotografische belangstelling. Rob is vooral natuur- en stadsfotograaf; bij Henk ligt het accent op foto's van mensen in hun omgeving. Rob werkt met een Nikon-camera; Henk met Canon. Ze hebben elkaar leren kennen bij de fotoclub Alphoto. Rob kwam met het idee voor het boek naar Henk, die al snel enthousiast was. Daarna werd de kaart van Alphen in 50 hokjes van 500 bij 500 meter verdeeld en zou ieder per week één hokje met gemiddeld 15 straten fotograferen. Daar zouden dan 2 tot 3 bladzijden mee worden samengesteld. Het was een mooi tijdschema, dat in de praktijk anders uitpakte omdat er soms wekenlang geen foto gemaakt kon worden door het sombere weer. Maar met weken waarin bijna elke dag foto's gemaakt werden is op dit schema later weer ingelopen. 

Dan waren er nog andere tegenslagen: een computer crashte en een geheugenkaartje werkte niet meer, waardoor een flink aantal foto's opnieuw moest worden gemaakt. Ook kwam er een verhuizing tussendoor waardoor het werk gedeeltelijk stil lag. Toen alles al klaar leek moest de lay-out van de pagina's voor de drukker worden aangepast. Maar alles bleek oplosbaar en uiteindelijk was alles ruim op tijd klaar.

Kijk, Alphen ISBN 978-90-70-376-84-0, Het boek ligt vanaf 31 oktober in de winkel en kost €19,50

Fotograaf: Josh Walet