Nieuws

« Vorige - Volgende »

Standplaatsenbeleid gewijzigd

28 augustus 2015 - 16:58  •  Gemeente Alphen a/d Rijn  •  reacties

Standplaatsenbeleid gewijzigd

Alphen aan den Rijn - Voorgenomen standplaatsenbeleid wijzigt naar aanleiding van zienswijzen. De zienswijzen hebben geleid tot wijzigingen in het voorgenomen standplaatsenbeleid dat op 3 september in de raadscommissie wordt besproken. De belangrijkste wijzigingen die het college voorstelt zijn dat de huidige standplaatshouders als eerste in de gelegenheid worden gesteld de minimumprijs te bieden op de reeds door hen ingenomen standplaats.

Er is een groeiende behoefte aan het verlevendigen van de omgeving; om een aantrekkelijk winkelgebied te creëren, of te voorzien in behoeften van consumenten, recreanten en werknemers. Daarom wil het college sturen op welke branchering er mag komen en op welke standplaats. Ook wil het college het venten graag stimuleren.

Uitgangspunten bij het voorgenomen beleid is dat een branche op een standplaats aanvullend is aan het bestaande winkelaanbod in de buurt of het dorp. Door het hanteren van een maximumstelsel en branchering toe te passen blijft de winkelstructuur en de openbare orde intact. Daarnaast wil het college ook geen snoep- en snackkramen toestaan in de buurt van scholen of bakkramen bij woningen.

In de kernen staat het winkelvoorzieningenaanbod onder druk. Dit geldt met name in de dorpen. Het is de wens van het college om in de dorpen (alle kernen behalve Alphen aan den Rijn) de maximale standplaatsduur van een branche te beperken tot één dag per week, tenzij er wezenlijke behoefte is aan een aanvullende branche.

Tot slot stelt het college voor om de huidige locaties van standplaatsen te herzien. Sommige standplaatsen zullen vervallen, bijvoorbeeld omdat er geen gebruik van wordt gemaakt. Op andere plekken worden, bijvoorbeeld vanwege stedenbouwkundige ontwikkelingen, nieuwe standplaatsen aangewezen.

Fotograaf: Josh Walet