Nieuws

« Vorige - Volgende »

Uitspraak basisschool Zwanenburcht op 17 juli

5 juli 2012 - 19:48  •  reacties

Uitspraak basisschool Zwanenburcht op 17 juli

Alphen aan den Rijn -

Met de gang naar de Ondernemingskamer wil de medezeggenschapsraad (MR) aantonen dat de keuze van SOPORA om de school te sluiten, en de wijze waarop, onjuist is.

Onderwijsorganisatie SOPORA wil dat de school dicht gaat omdat er te weinig kinderen (volgens SOPORA 33 leerlingen met ingang van het schooljaar 2012-2013, red.) les volgen en daarmee is de dorpsschool niet rendabel. SOPORA stelt dat zij niet in de gelegenheid is om bij te springen in het jaarlijkse financiële te kort dat daardoor ontstaat.

'Er is geen zicht op bevolkingsgroei waardoor het aantal scholieren toe zal nemen. In sommige klassen zijn drie groepen samengevoegd. Dat is niet bevorderlijk voor de onderwijskunde', meent SOPORA. Wel erkent directeur Hans de Roode dat er fouten zijn gemaakt in het proces. 'Als ik het over mocht doen, had ik het anders gedaan', zei De Roode tijdens de zitting.

'Voldoende leerlingen'
De rechtszaak diende op de voorlaatste dag van het schooljaar 2011-2012. De grote vraag is dan ook: ook al beslist het gerechtshof dat De Zwanenburcht open mag blijven, zijn er nog wel kinderen die dan naar die school gaan? Volgens de MR is dat weldegelijk het geval. 'Er zijn nog steeds ouders van kinderen die op De Zwanenburcht willen blijven en zij wachten de uitspraak van het hof af', vertelde MR-voorzitter Sander Puister.

Hoeveel scholieren volgend jaar nog naar De Zwanenburcht zouden gaan, indien op 17 juli besloten wordt om de school open te houden, konden zowel de MR als SOPORA niet zeggen. 'Wij vinden dat SOPORA uit eigen vermogen en middelen ervoor moet zorgen dat de school in stand gehouden wordt. Dit had anders gekund.' Zijn raadsman voegt daar aan toe: 'Gezien de vele procedurele fouten die gemaakt zijn, moet de school open blijven.

Afscheid
Woensdagavond werd door Zwammerdam al afscheid genomen van De Zwanenburcht. Maar bijna iedereen die daar 's avonds was, hoopt dat de school toch open mag blijven.

Fotograaf: Josh Walet