Nieuws

« Vorige - Volgende »

Rechtbank verhoort moeder Tristan van der Vlis

21 november 2013 - 10:02  •  reacties

Rechtbank verhoort moeder Tristan van der Vlis

Alphen aan den Rijn -

De moeder van Tristan van der Vlis verklaart, evenals haar man enkele weken geleden, dat er geen signalen van gevaar waren. 'Op de momenten dat er wel wat aan de hand was, hebben we deskundige hulp gevraagd', stelt Tristans moeder. De vader van de latere Ridderhofschutter kwam er in 2005 achter dat Tristan zichzelf met een vuurwapen van het leven wilde beroven. 'Hoe kom je daar bij? Ik zou dat nooit durven.'

Vader en moeder Van der Vlis hoopten na een gesprek met de schietsportvereniging over zijn psychische toestand, dat hij niet meer welkom was. Ook vroeg de vader van Tristan advies over zijn eigen wapens. Na zijn aanhouding vanwege zijn depressiviteit wilden de ouders van Tristan dat hun zoon langer in bewaring zou blijven. De eigenaar van de vereniging zei in een eerder verhoor zich niets te kunnen herinneren van het gesprek.

Na vijftien dagen in bewaringstelling moest Van der Vlis weer naar huis van de GGZ. Volgens zijn moeder gedroeg Tristan zich nog altijd heel raar. 'Hij was heel boos op ons en God. Discussie was niet mogelijk. Hij maakte angstaanjagende tekeningen van monsters.' De boosheid heeft aangehouden tot 2007. Vanaf dat moment kreeg Tristan medicijnen en dat hielp.

Tristan van der Vlis ging vaak, met uitzondering van de periode met zijn psychische problemen, mee naar de schietvereniging. Zijn moeder wist in eerste instantie niet dat hij naar de schietvereniging ging en uiteindelijk lid werd. Op het moment dat Tristan in 2008 zijn wapenvergunning aanvroeg, ging het goed met hem.

'Politie en hulpverleners wisten van problemen'
De hulpverleners wisten van de psychische problemen van Tristan. De ouders hebben dat tegen twee psychiaters gezegd toen hij een wapenverlof wilde aanvragen. 'Wij gingen er toen van uit dat het verzoek toch werd afgewezen vanwege zijn ik bewaringstelling. Dat gebeurde niet. We hebben geen bezwaar gemaakt. De politie was ook op de hoogte dus het verlof was legaal verkregen. Maar we hebben wel met Tristan duidelijke afspraken gemaakt. Daar hield hij zich aan.'

Tristan heeft op z'n werk ooit gedreigd mensen neer te schieten. Zijn ouders wisten daar niets van af. Tristan heeft een boek geschreven. Vader en moeder Van der Vlis vonden dat boek na 9 april 2011, de dag dat hij het bloedbad aanrichtte. Tristan had een EVP-apparaat waarmee hij met doden kon praten. Tristan sprak onder andere met een overleden militair die in Afghanistan had gediend.

Vlak voor 9 april 2011
Een half jaar voor het Ridderhofdrama werd de psychische behandeling van Tristan beeindigd. 'Het ging heel erg goed met hem. Hij straalde weer en was blij. Wij waren ook blij.' De moeder van Tristan spreekt tegen dat Van der Vlis van zijn ouders een financiele bijdrage heeft gekregen, zoals beweerd wordt door de eigenaar van de wapenwinkel van de schietvereniging.

Na een korte schorsing werd het de vrouw te veel. Ze brak in tranen uit. Eerder werd de vader van Van der Vlis al verhoord. Hij vertelde openhartig over zijn zoon. Letselschadejurist Lionel Lalji wil de antwoorden gebruiken in zijn proces om een schadevergoeding te eisen voor slachtoffers en nabestaanden van het bloedbad in Alphen aan den Rijn.

Fotograaf: Josh Walet