Nieuws

« Vorige - Volgende »

Celstraf geëist tegen Alphense in grote hennepzaak

21 januari 2016 - 10:45  •  reacties

Celstraf geëist tegen Alphense in grote hennepzaak

Alphen aan den Rijn -

Tegen de 39-jarige hoofdverdachte uit het Westland, leider van de criminele organisatie, eiste de officier van justitie 42 maanden gevangenisstraf, waarvan zes voorwaardelijk. Een 35-jarige man hoorde 30 maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk en tegen een 25-jarige man werd twintig maanden, waarvan zes voorwaardelijk, geëist. Tegen de Alphense vrouw werd 120 dagen gevangenisstraf waarvan 73 dagen voorwaardelijk en een werkstraf van 120 uur geëist.

Hennepteelt en criminele organisatie
Het viertal werd op 19 mei 2015 aangehouden en wordt verdacht van hennephandel en deelname aan een criminele organisatie. De vrouw, als enige verdacht van witwassen, kon uiteindelijk de rechtszaak in vrijheid afwachten omdat zij een kleinere rol in het geheel had, alle mannen zitten sinds 19 mei vast.

Naast de bovenstaande verdachten, zijn er ook verdachten die een kleinere rol speelden, zij hadden bijvoorbeeld een hennepkwekerij in huis. In februari is er in een pro forma zitting waarbij zij voor de rechter moeten verschijnen.

Onderzoek
Het onderzoek begon toen er tips binnen kwamen dat twee van de verdachten uit het Westland zich met hennephandel zouden bezighouden. De verdachten werden ruim een jaar in de gaten gehouden en afgeluisterd via de telefoon. Uit het onderzoek kwam naar voren dat een groep mensen zich fulltime bezighield met hennephandel in Nederland, maar ook in het buitenland.

Nadat er volgens het Openbaar Ministerie genoeg bewijs tegen de verdachten was verzameld, konden zij op 19 mei 2015 worden aangehouden. Daarnaast werden meerdere panden, waaronder woningen van de verdachten, doorzocht. Er werden meerdere hennepkwekerijen aangetroffen, grote hoeveelheden hennep en goederen om hennepteelt mogelijk te maken.

Gedurende het onderzoek werden meerdere hennepkwekerijen aangetroffen, zoals op 29 juli 2014 in de Bloemstraat in Alphen aan den Rijn. Buren meldden sinds mei dat jaar dat zij hennep roken. De politie trof vijf ruimtes met hennepplanten aan.

Bron: Openbaar Ministerie

Fotograaf: Josh Walet