Nieuws

« Vorige - Volgende »

Jan Stikvoort geen korpschef na politiefusie

30 december 2011 - 10:33  •  reacties

Jan Stikvoort geen korpschef na politiefusie

Alphen aan den Rijn -

Jan Stikvoort wordt naar alle waarschijnlijkheid geen korpschef van de nieuwe politieregio Haaglanden-Hollands Midden. Stikvoort is niet een van de tien kwartiermakers.

Een ministeriewoordvoerder laat weten dat minister Ivo Opstelten heeft gezocht naar de mannen en vrouwen die volgens hem het beste die functies kunnen bekleden.

Of de fout die onder Stikvoort gezag is gemaakt, omtrent het onterecht afgeven van een wapenvergunning aan Ridderhofdrama-dader Tristan van der Vlis, daarbij een rol heeft gespeeld wil de zegsman niet zeggen: 'Ik ga verder niet in op individuele gevallen.' Henk van Essen (50), de huidige korpschef van Politie Haaglanden, is aangesteld als kwartiermaker en is daarmee ook de beoogde korpschef van het nieuwe regionale eenheid Haaglanden-Hollands Midden.

In 2012 moet de fusie een feit zijn. Komend jaar moet de Eerste Kamer het voorstel over de nationale politie en de nieuwe politiewet nog wel goedkeuren. Het ministerie wil niet zeggen of Jan Stikvoort of Jaco van Hoorn (plaatsvervangend korpschef Hollands Midden) een andere prominente functie gaan bekleden. Tijdens de presentatie van de eindejaarscijfers wilde Stikvoort vorige week nog niet praten over zijn toekomst. 'Het enige dat ik erover wil zeggen is dat wat ik ook ga doen, dat dat mijn eigen keuze is', aldus de 57-jarige Stikvoort, die sinds 2005 korpschef van Hollands-Midden is.

Politiedistricten Alphen en Gouda fuseren

Het politiedistrict Rijn- en Veenstreek, waartoe ook Alphen valt, wordt uitgebreid met Gouda. Politie Hollands Midden heeft nu nog vier districten, maar dat wordt ingekrompen tot twee. Ook Leiden en Duin- en Bollenstreek moeten samen. Krishna Taneja, de huidige chef van Alphen, hoopt na de herindeling opnieuw districtschef te worden.

Het komende jaar staat voor alle politiekorpsen in Nederland in het teken van de komst van de nationale politie. Om die reden worden Politie Haaglanden en Politie Hollands Midden in elkaar samengesmeld. Ook daar wordt in het voorjaar van 2012 een besluit over genomen.

Fotograaf: Josh Walet