Nieuws

« Vorige - Volgende »

Toch nog psychisch labielen met wapenvergunning

12 januari 2013 - 22:56  •  reacties

Toch nog psychisch labielen met wapenvergunning

Alphen aan den Rijn -

Inmiddels hebben 37 zogenoemde 'psychisch labielen' met een vergunning hun wapens moeten inleveren. Ook zijn er enkele honderden wapenvergunningen ingetrokken.

Ingetrokken wapenvergunningen
RTL vroeg de dossiers op van de 377 vergunningen die de politie sinds het schietdrama in winkelcentrum de Ridderhof tot oktober 2012 heeft ingetrokken.

Hieruit blijkt dat de vergunninghouders al langere tijd verward gedrag vertoonden, onder behandeling stonden of herhalend verontrustende uitspraken deden. In sommige gevallen was deze informatie al jaren bekend bij de politie.

Strakkere controle
Ruud Bik van de Nationale Politie zegt dat wordt gewerkt aan eenduidige en landelijke aanpak van het aanvraagproces voor wapenvergunningen. Ook wordt de effectiviteit van de controles op wapenvergunningen beter. Zo wil hij onder andere dat wijkagenten wapenbezitters beter in de gaten houden. 

Eerder bleek al dat de verschillende politieregio's nogal verschillen in het aantal thuiscontroles bij de houders van wapenvergunningen. Zij moeten jaarlijks onaangekondigd door een politiemedewerker gecontroleerd worden, maar uit gegevens blijkt dat de regio's Brabant-zuidoost en Limburg-zuid dit bij lange na niet halen.

Sinds het schietdrama in winkelcentrum de Ridderhof waarbij de 24-jarige, psychisch labiele Tristan van der Vlis zes mensen doodschoot, is het wel een stuk lastiger geworden om een wapenvergunning te krijgen.

Fotograaf: Josh Walet