Nieuws

« Vorige - Volgende »

Opvallende groei jeugdleden bij Squash Alphen

14 juni 2013 - 12:22  •  Squash.nl  •  reacties

Opvallende groei jeugdleden bij Squash Alphen

Alphen aan den Rijn -

Nadat Squash Alphen zich lange tijd hard heeft gemaakt om graag te willen samen werken met een combinatiefunctionaris is het in oktober 2012 gelukt. In samenwerking met Sportspectrum, centrum Nieuwe Sloot en de twee tennisverenigingen in Alphen aan den Rijn is er voor 20 uur per week een  ‘combinatiefunctionaris Racketsporten’  aangesteld. Deze combinatiefunctionaris is 10 uur in de week beschikbaar voor tennis en heeft 10 uur per week de volle aandacht voor squash.

Met als voornaamste doelstelling ‘het werven van jeugdleden’  ging de squashvereniging en de Combinatiefunctionaris Racketsporten de uitdaging aan om een actieve jeugdafdeling te realiseren. Allereerst werd er een plan bedacht hoe de jeugd enthousiast te maken voor de squash sport. Hierna werd er een aantrekkelijke aanbieding bedacht om de drempel te verlagen om lid te worden van de vereniging. Een nieuw jeugdlid kan voor € 10,- per maand lid worden. Dit tarief was al een aantal jaar van toepassing, maar sinds januari 2013 krijgt elk nieuw lid er een gratis squashracket en squashbril cadeau. Voor deze € 10,- per maand krijgen de leden ook twee keer per week gratis training en mogen ze onbeperkt vrij spelen in daluren. Daarnaast kunnen ze met alle activiteiten mee doen die de vereniging organiseert.

Vervolgens zijn alle basisscholen in Alphen aan den Rijn aangeschreven met het aanbod (voor de groepen 6, 7 en 8) om een gratis squashles te volgen bij Nieuwe Sloot. Bijna alle scholen reageerden enthousiast en planden een geschikt moment in waarop zij met de groepen langs konden komen. Hier kregen de groepen (max. 32 leerlingen) les van de Combinatiefunctionaris en een vrijwilliger van de vereniging. Aan het einde van de les kregen alle kinderen een flyer mee met daarop bovengenoemde actie. Tevens kregen de leerlingen tijdens de les te horen dat ze een keer gratis mee mogen trainen, voor een betere kennismaking met squash.

Naast het uitnodigen van de basisscholen in Alphen aan den Rijn is er ook samen gewerkt met  Sportspectrum. Dit is een stichting binnen en voor de gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van sport. Deze stichting beheert en exploiteert  sport- en vrijetijdsaccommodaties. Daarnaast hebben zij meerdere vakleerkrachten en combinatiefunctionarissen in dienst. In samenwerking met sportspectrum organiseerde Squash Alphen kennismakingscursussen/lessen squash voor verschillende doelgroepen.

De squashlessen voor de basisscholen en de kennismakingslessen resulteerden in veel nieuwe leden. In januari 2013 begon de vereniging samen met werven en het organiseren van de lessen. Nu, half juni, is er ontzettend veel gebeurd. In een half jaar tijd kwamen er ongeveer 75 nieuwe jeugdleden bij. Deze veranderingen hebben veel consequenties voor de vereniging. Er zijn meer trainers en vrijwilligers nodig en een vernieuwend jeugdbeleid. Daarnaast ligt nu de grootste uitdaging niet meer bij het werven van leden maar bij het behouden van deze nieuwe squashers.

Fotograaf: Josh Walet