Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Tour for Talent: Talenten, geen straatkinderen!

31 oktober 2016 - 10:29  •  Sandra Daalhof  •  reacties

Tour for Talent: Talenten, geen straatkinderen!

Alphen aan den Rijn - Met hun deelname en verkregen donaties dragen zij bij aan het verbeteren van de levens van straatkinderen in Zuid-Afrika. De gelden komen ten gunste van Stichting Red het Talent. Deze stichting zet zich op een innovatieve manier in om het probleem van straatkinderen in Zuid-Afrika definitief op te lossen.

Donderdag 27 oktober
Na een 12-urige vlucht hebben we heerlijk geslapen in een prachtige kamer bij ons guesthouse Colourful manor. zo vroeg mogelijk het zonnetje opgezocht voor een kop thee en de laatste checks van het draaiboek gedaan. 

Vandaag gingen Leon en ik met de auto op voorverkenning voor een deel van de fietsetappes van Tour for Talent, later deze week. Liggen alle wegen er goed bij, waar kan de achterhoede-auto ze weer oppikken, op welk punt stoppen we voor een tussentijdse waterstop etc. Bikkels hoor, ik doe het ze niet na. We hebben een kleine stop gemaakt bij het intakeshelter van the Homestead; de organisatie waar Red het Talent hier in Kaapstad aan verbonden is.  Gaan we later deze week nog uitgebreid naar toe. 

Daarna hebben we de middag en avond doorgebracht op Capetown AirPort om de rest van het reisgezelschap op te pikken. 

 

Vrijdag 28 oktober
Vrijdag dag 2 van Tour for Talent. Een 'vrije' dag in het programma. De ochtend begon wederom met een heerlijk goed verzorgd ontbijt door onze guests Dory en Johan, waarna er tijd was om een duik in het zwembad te nemen. Béétje koud water, maar het zonnen was heerlijk. Wind was weer wat gaan liggen dus prima uit te houden.

Gezellig wat gekletst om elkaar nog beter te leren kennen en af en toe een boekje opengeslagen. De lunch hebben we gedaan bij wijnboerderij Spier in restaurant Eight ;-) en was boven alle verwachtingen. De omgeving is al heel rustgevend en prachtig, het eten was ook weer heerlijk. De ouders van Leon, Rob en Willy, fietsen dit jaar ook mee en spreken vloeiend Zuid-Afrikaans. Geweldige taal, kan er uren naar luisteren en moet ook erg lachen om sommige benamingen. Zo hebben we nog een 'verkleurmannetje' gespot.

's Middags even geshopt in het naastgelegen Somerset. Heel groot overdekt winkelcentrum. Ijsje genomen met een 'flakie'; stukje chocola erin. Erg lekker! Terug in colourful manor konden er een paar relaxen of een powernapje doen en een paar aan het werk; fietsen in elkaar zetten en goed nalopen, draaiboek checken en bijsturen, social media plan opzetten etc.

's Avonds zijn we naar het plaatsje Strand gegaan, naar 'the ocean basket' (visresraurant met uitzicht op zee!) ook weer heerlijk gegeten!! Al met al een heerlijke dag met leuke mensen in een prachtige omgeving. Morgen zoeken we Ria en Jasmijn weer op in Kaapstad en is de groep echt compleet. Dan gaat de Tour officieel van start.  Smiddags pakken we Robben Eiland en zondag gaat dan echt het fietsen beginnen. Keep you posted!!

Zaterdag 29 oktober
Dag van verhuizing van het team van Tour for Talent; van Gordon's Bay vertrekken we vandaag naar hartje Kaapstad. Alle fietsen (behalve nog 1 spoorloze van Erwin, die hangt nog ergens in de lucht tussen Johannesburg en Capetown) werden op de trailer gezet en de reis kon van start. Fietsen en koffers snel achter slot en grendel afgegooid in ons nieuwe verblijf voor 1 nacht; Strand Tower Hotel. gelijk weer de bus in om naar Waterfront te gaan; De haven van de afvaart naar Robben Eiland. Tot ieders teleurstelling is onze trip gecancelled "due to high winds'. Echt balen. Dan maar wat rondgelopen in waterfront, ook geen straf hoor! Leuke winkeltjes, kraampjes, foodmarket, op elke hoek live muziek, overal prachtige kleuren, heerlijke geuren en vriendelijke mensen. Echt zo vrolijk die Afrikanen! Volgens reisgenoten en echte Zuid-Afrikaners Rob en Willy geen act, maar oprechte blijheid van die mensen. Werkt heel aanstekelijk in ieder geval. 

's Middags gegeten bij een heerlijk visrestaurant in waterfront waar onze jarige Jasmijn werd toegezongen. Alwéér heerlijk gegeten, het wordt saai, ik snap het, maar kan niet anders zeggen. Einde van de middag teruggelopen  naar ons hotel in Long Street, dé uitgaansstraat van Kaapstad. Snel het laatste zonnetje gepakt bij het zwembad, daarna paar taakjes gedaan (draaiboek, mailtjes etc) en alweer klaar voor de tocht naar het diner. 

The Africa café. Mocht je ooit naar Kaapstad gaan; dikke vette tip. Zó gaaf! Wederom overal die knallende kleuren, maar ook de kleding van het personeel - met beschilderde gezichten- (paar van ons kregen ook 'make-up) en de aankleding van het pand; overal schilderingen en kunst; van afval maken ze hier de meest prachtige decoraties. Bizar gewoon. Zo simpel vaak maar daardoor juist zó bijzonder! We kregen geen menukaart maar 14 dishes geserveerd van 14 streken in Afrika. Ook weer heel apart, maar erg leuk en het meeste ook weer heel lekker. Apart omdat je elke keer wat in je mond stopt waar je geen idee hebt wat het is en wat je moet verwachten ("oh dit is zoet / oeh dit is pittig / oh deze moet je proeven, die is lekker") etc. Toen ook nog een live optreden met bongo's en gezang. Wauw! Echt een cadeautje! Daarna hebben we ons door de feestende halloween-menigte geworsteld om enigszins op tijd op bed te liggen. Morgen gaat er eindelijk gefietst worden, dus om 7u gaat de wekker alweer. Wordt vervolgd!

 

Zondag 30 oktober 
Dag 4 in Zuid-Afrika, maar eigenlijk dag 1 van Tour for Talent. Vandaag wordt er gefietst! Niet door mij; ik ben vliegende keep, boodschappenmeisje, problemsolver en manusje van alles (of zoals Leon mij wat vriendelijker betiteld; eventcoördinator). Nee, de rest gaat vanaf vandaag deze fysieke uitdaging aan voor de straatkinderen.  

Erwin zijn fiets is nog steeds niet terecht, dus rijdt vandaag op een leenfiets. Maar geen oude afgedankte postcodeloterij-fiets zoals hij zelf dacht, de andere jongens zijn zelfs jaloers. Maarja, je eigen fiets rijdt toch lekkerder (schijnt 😳). 

We zijn begonnen met een kort bezoek bij het oude intake-shelter van Homestead, waar de stichting Red het Talent mee verbonden is. Dat is nu een boys-shelter voor oudere jongens. We werden welkom geheten door Paul Hooper die hier de boel runt en mochten even binnenkijken. Er zitten hier 25 jongens van 14+ die in 'de laatste fase' zitten op weg naar zelfstandigheid. Heel mooi om te zien. Frisse koppies, goeie kleren, nette kamers met stapelbedden, allemaal een baantje of naar school etc. Shelter ziet er ook heel goed uit dankzij een recente verbouwing, mogelijk gemaakt door Red het Talent. Wat wel heel bijzonder was, was dat er tijdens ons bezoek een jongetje binnenkwam, duidelijk nog een straatkind, angstige ogen, veel te grote vieze en gescheurde kleren, beetje smoezelig en schichtig kijkend. Paul gaf aan dat hij blij was om hem te zien. Hij kwam alleen even douchen. Maar dat is een begin. Zo gaat het; ze komen eerst alleen maar even douchen, of even eten, of even slapen en heel langzaamaan -op hun eigen tempo- komen die jongens onder de vleugels van Homestead. Heel mooi dat we daar met Tour for Talent zo'n direct en zo'n duidelijk verschil maken. Híer doen we het voor. Indrukwekkend!! 

De fietsers hebben vandaag een route afgelegd van ca 87 km. Vanuit Kaapstad door de stad en de haven, langs de kust naar Bloubergstrand. Mooi uitzicht op de Tafelberg, plaatje schieten en weer door. In het plaatsje Philadelphia even een picknick gedaan in de schaduw. Pastries, sandwiches, cola etc. Iedereen blij. 

Daarna nog een paar klimmen en gelukkig ook weer afdalingen richting Stellenbosch. Onderweg flamingo's gespot en er renden zelfs een paar struisvogels met ze mee. Er zijn geen banden geklapt of boutjes en moertjes losgelaten, iedereen zat heel goed 'in the flow'. De tour eindigde bij wijnhuis Beyerskloof. Een prachtige locatie met uitzicht op de bergen en wijngaarden. Ingrid en ik zaten 13 plekken apart te houden toen we de fietsers achter elkaar door zagen rijden. Halloooohoo!! Hier zitten we!!! Hahaha. Was echt grappig. Na een kwartiertje kwamen ze weer aan, fietsen alvast op de trailer want we waren toch al bijna bij het hotel. Lekker drankje gedaan, uitgerust, verhalen gedeeld en toen op weg naar het Stellenbosch hotel. 

Daar aangekomen bleek er opnieuw een koffer te missen, deze keer van René. Meteen het hotel van vanmorgen gebeld maar die hadden niets meer staan zeiden ze tegen hem. Zal toch niet dacht ik. Lang verhaal kort; na 20 minuten telefoonverkeer, 4 verschillende medewerkers en het veelvuldig herhalen van; "no madam i don't want to be called back, I want you to check it right now and I will stay on the line!" is de koffer na een taxirit weer in handen van een zeer blije René. 

Uiteraard weer afgesloten met een heerlijk en zeer gezellig diner bij 'Oppie Dorp' waarna iedereen nu toch echt wel vroeg zijn mandje in ging. Morgen een zware (fiets-)dag voor de boeg door Fransschoek-pass. 

Fotograaf: Josh Walet