Politiek - D66

« Vorige - Volgende »

Overeenkomst met Vorm onaanvaardbaar

1 november 2012 - 23:12  •  Inge Prins  •  reacties

Overeenkomst met Vorm onaanvaardbaar

Alphen aan den Rijn -

In augustus gaven we het college de opdracht om met Vorm te gaan onderhandelen. Met als duidelijke kanttekening dat ”het niet ten koste van alles”mocht gaan. Er zijn grenzen. Die grenzen worden nu, met dit voorstel, met voeten getreden.
De D66 fractie ziet drie grote risico's en wat ons betreft onaanvaardbaar groot:

Economisch risico
De economie doet het nog steeds niet goed. En alles wijst er op dat dat op korte termijn zeker niet zal verbeteren. Dat levert een risico op voor wat betreft het terugbetalen van de lening door Vorm, voor het betalen van de rente door Vorm, voor het betalen van de erfpacht, voor het niet kunnen verhuren van winkelpanden, enz.

Juridisch risico
De kans dat deze constructie wordt aangemerkt als ongeoorloofde staatssteun is heel groot. De gemeente gaat hier een grens over die juridisch niet overgestoken mag worden. In het uiterste geval kan het hele project voor jaren worden stilgelegd door bijvoorbeeld een onderzoek van de Europese Commissie.

Ontwikkelingsrisico
De gemeente heeft met Vorm afgesproken dat er geen bouwplicht wordt opgelegd. Dat betekent dat als Vorm om welke reden ook besluit het bouwen een aantal jaren uit te stellen, de gemeente daar helemaal niets meer aan kan doen. De grond is dan immers verpacht.

Deze risico's worden alleen nog maar versterkt doordat de grondprijs gedurende de 30 jaar durende erfpachtconstructie niet zal worden geïndexeerd, er geld wordt geleend tegeneen percentage ver onder het marktniveau en er bovendien pas over drie jaar wordt begonnen met het betalen van rente. En niet te vergeten het voornemen van het nieuwe kabinet om het btw-compensatiefonds te laten vervallen.
 
Het plan dat nu wordt voorgesteld zal alleen goed komen als alles perfect verloopt en er nergens tegenvallers opkomen. De kans daarop, zeker in deze economische tijden, is minimaal. Als het misgaat daarentegen heeft dat enorme gevolgen, financieel en maatschappelijk gezien. Het kan niet alleen ons, maar ook onze toekomstige fusiepartners in een financieel debacle storten.

Geen bank
De gemeente is geen bank. De gemeente stopt straks meer dan 25 miljoen euro in dit plan, Vorm slechts een fractie daarvan. Kan er dan nog worden gesproken van een aangetrokken ontwikkelaar?

Het college heeft de ambitie om een centrum te bouwen voor de regio. D66 vindt dat we in deze tijd reëel moeten zijn. We bouwen voor onze gemeente. Laten we teruggaan naar de juiste maat. En beslissingen nemen voor onze inwoners, niet voor de regio.
D66 roept de raad op om onze fusiepartners, de raden van Rijnwoude en Boskoop, expliciet te vragen om zich hier een mening over te vormen. En roept deze twee raden op om dat te doen en dit kenbaar te maken. Want deze beslissing heeft niet alleen gevolgen voor Alphen, maar ook voor Boskoop en Rijnwoude.
En tot slot roept de D66 fractie de provincie op om, vanuit haar toezichthoudende taak als het gaat om gezonde gemeentefinanciën, om zich uit te spreken over de aanvaardbaarheid van dit voorstel.

Afgrond
Dit voorstel kan ons zomaar aan de rand van de financiële afgrond brengen en het maakt dat de gemeente zich tegen alle regels in, gaat gedragen als bank.

Kortom, hoe moeilijk deze beslissing ook is, omdat de Lage Zijde zo hard een stevige en snelle aanpak nodig heeft, dit voorstel kan D66 niet steunen.

Fotograaf: Josh Walet
D66.'
D66

Politieke partij