Nieuws

« Vorige - Volgende »

Chef Anner op truffeljacht in het Franse Triors

20 januari 2017 - 11:35  •  De Dyck  •  reacties

Chef Anner op truffeljacht in het Franse Triors

Alphen aan den Rijn - "Tijdens mijn reis ontmoette ik Pascal, een Franse truffeljager en zijn trouwe viervoeter Baja. Samen met Pascal en Baja ben ik op pad gegaan in de omgeving van Triors. Niet geheel zonder succes! Het duurde niet lang of Baja ontdekte een geurspoor van de Tuber Melanosporum (zwarte wintertruffel), rook even aan de verdachte plek en begon vervolgens met haar voorpoot te graven. Dit was ook hét moment dat Pascal er op z’n knieën naast ging zitten en het graven overnam van Baja. Na zo’n tien centimeter gaf hij mij een handje aarde uit het gegraven gat en gebaarde dat ik eraan moest ruiken. Een overweldigende geur van truffel drong mijn neus binnen…wow. Niet lang daarna kwam de eerste truffel naar boven, een prachtexemplaar, de kop was eraf!"

Warm welkom
"Dit ging een paar uur zo door en we haalden de ene na de andere truffel naar boven. Het was blijkbaar een vruchtbare dag en met een flinke buit keerden we aan het einde van de middag huiswaarts. Naar Pascal zijn huis welteverstaan, want het was inmiddels natuurlijk hoog tijd voor een goed glas wijn. Deze uitnodiging konden mijn gezelschap en ik niet voorbij laten gaan, dus zo gezegd zo gedaan. We stopten bij een oude, vrijstaande boerderij middenin het Franse platteland en gingen naar binnen waar wij een warm welkom kregen van de vrouw van Pascal."

Wijn en crostini's
"Naast het truffels zoeken, bleek Pascal ook wijnboer te zijn dus we vielen met onze neus in de boter. Al snel kwamen de flessen op tafel; Viognier, Syrah en Grenache. De een nog mooier dan de andere. Om het feest compleet te maken, had Pascal ook nog wat crostini’s met truffels voor ons gemaakt. Nadat de zon onderging in het Franse dorpje vertrokken we richting ons appartement met een schat aan kennis en een zak vol truffels. Joie de vivre..."

Fotograaf: Josh Walet
De Dyck.'
De Dyck

Vriendschap tussen agrarisch en culinair.