Nieuws

« Vorige - Volgende »

Scala College doet mee met de Smokefree Challenge

30 oktober 2017 - 13:45  •  reacties

Scala College doet mee met de Smokefree Challenge

Alphen aan den Rijn - Doel van de Challenge is voorkomen dat jongeren in het voortgezet onderwijs beginnen met roken. Klas 1A krijgt donderdag vanaf 11.15 uur de eerste preventieles over roken op de locatie Nieuwe Sloot. Docent en klas zullen na afloop van de les het Challenge formulier ondertekenen.   

De klas gaat gezamenlijk de uitdaging aan een half jaar niet te roken. Alle leerlingen van een klas ondertekenen een contract hiervoor. De sociale druk om niet te beginnen met roken wordt daarmee vergroot. Wie het volhoudt, maakt kans op een uitje met de hele klas. Smokefree Challenge zal dit schooljaar worden uitgevoerd in dertien regio's.

In totaal hebben 250 klassen zich aangemeld. Het Scala College heeft zich met negen klassen ingeschreven. De deelnemers krijgen tijdens de Smokefree Challenge drie inhoudelijke lessen. Verder krijgen de kinderen nog een creatieve opdracht: de leerlingen maken met elkaar een filmpje over 10 voordelen van niet roken naar voorbeeld van de bekende vlogger Dylan Haegens. Het Trimbos-instituut en de GGD of instelling voor verslavingszorg ondersteunen de scholen bij de Challenge.

Smokefree Challenge 
De Smokefree Challenge richt zich op jongeren in de eerste twee klassen van het voortgezet onderwijs. Vaak komen leerlingen hier voor het eerst in aanraking met roken. Het aantal jongeren dat rookt is de afgelopen jaren gedaald. Van de jongeren tussen 12 en 16 jaar heeft 23 procent ooit gerookt, in 2011 was dat 33 procent. Tegelijkertijd blijkt de kans dat een vmbo-leerling rookt bijna tien keer zo hoog als de kans dat een vwo-leerling rookt.

Vanaf 2020 zijn alle scholen verplicht om een rookvrij schoolplein te hebben. De Smokefree Challenge past goed in de aanpak om leerlingen en scholen te stimuleren rookvrij te worden.

Fotograaf: PR Scala College
Scala College KeesMustersstraat.'
Scala College KeesMustersstraat

Een van de drie locaties van het Scala College in Alphen.