Nieuws

« Vorige - Volgende »

Presentatie popcultuur 14 maart naar de raad

15 februari 2013 - 16:07  •  Gemeente Alphen a/d Rijn  •  reacties

Presentatie popcultuur 14 maart naar de raad

Alphen aan den Rijn -

Het investeren in popcultuur door de gemeente is een kans voor de Alphense popcultuurliefhebbers. In Binnenlands Bestuur was onlangs nog een artikel te lezen over gemeenten die poppodia niet zouden waarderen en daardoor gemeentelijke subsidies korten of laten vervallen. In Alphen aan den Rijn wordt er wél geinvesteerd in popcultuur. De subsidie die eerder verleend werd aan het Kasteel, wordt opnieuw ter beschikking gesteld voor een jaar aan een nieuw initiatief.

Van 9 naar 2 
Maar liefst 9 initiatiefnemers presenteerden hun plannen in november aan de jury, bestaande uit raadsleden, de wethouder Cultuur en experts. In de zoektocht naar nieuwe initiatieven voor popcultuur in Alphen aan den Rijn zijn twee van de negen overgebleven initiatieven door. De jury vindt een samenwerking tussen de initiatieven van Poppodium Alphen (Machiel van der Schoot) en Parkvilla (Willem van den Broek) het meest kansrijk. Parkvilla heeft een poppodium in het Parktheater voor ogen en Poppodium Alphen een stichting met meerdere locaties. Beide initiatiefnemers is gevraagd hun plannen samen te voegen en één uitgewerkt voorstel aan te leveren dat kan worden ingediend voor een subsidieaanvraag. 

Van 2 naar 1 
Na overleg met beide initiatiefnemers zijn de plannen samengesmolten.  Dat wil zeggen dat het plan van de Stichting Popcultuur wordt gepresenteerd aan de raad, waarbij Parkvilla en Castellum twee van de locaties zijn waar popcultuur georganiseerd kan worden. 

Stichting Popcultuur
De kern van het initiatief van Stichting Popcultuur Alphen is dat er een overkoepelende organisatie komt, die popmuziek, groeperingen controleert, initieert, stimuleert en helpt.  

Het zijn vooral anderen die voor de uitvoering zorg moeten dragen. Groepen gelijkgestemde jongeren, organisatoren van een concert. En de podia zijn op verschillende plaatsen in de stad, afhankelijk van het verwachtte aantal en soort bezoekers. Omdat er geen eigen popgebouw is, moet er dus worden gezocht naar locaties waar de voorzieningen beschikbaar zijn of makkelijk ingehuurd kunnen worden. Zowel het Parktheater als Castellum zijn daarvoor zeer geschikt.  "De voordelen zijn, dat er niet gedacht wordt in de richting van één sub-cultuur, waarbij anderen vergeten worden, maar dat iedereen een kans en steun krijgt. Met ons plan wordt voorkomen, dat er enerzijds groepen en stromingen buiten de boot vallen en dat anderzijds op een zo eerlijk mogelijke manier met gemeenschapsgeld wordt omgegaan ", aldus Van der Schoot. 

Wethouder Oppatja kijkt uit naar de presentatie aan de raad op 14 maart en hoopt dat voor aankomend jaar het concept van Stichting Popcultuur in combinatie met de bestaande podia succesvol blijkt.

Fotograaf: Josh Walet