Nieuws

« Vorige - Volgende »

Gemeente wint aanmoedigingsprijs Operatie Steenbreek

21 september 2017 - 16:28  •  AllesinAlphen.nl  •  reacties

Gemeente wint aanmoedigingsprijs Operatie Steenbreek

Alphen aan den Rijn - Leeuwarden won uiteindelijk de Steenbreektrofee. In totaal waren zeven gemeenten genomineerd voor de trofee: Alphen aan den Rijn, Eindhoven, Groningen, Laarbeek, Leeuwarden, Leiden en Utrecht. Er zijn 53 gemeenten bij Operatie Steenbreek aangesloten.

Aanmoedigingsprijs
Er kan maar een winnaar zijn, maar de jury was zeer te spreken over de inzending van de gemeenten Alphen aan den Rijn en besloot haar de aanmoedigingsprijs te geven. Juryvoorzitter Wout Veldstra: "Alphen is eind vorig jaar aangesloten en zij hebben met hun acties een vliegende start gemaakt. Een van de pluspunten was de communicatie. Heel breed en doelgericht hebben de bewoners van Alphen kennis kunnen nemen van Steenbreek (via beurzen, lezingen en acties)."

Verder gaf de jury aan dat zij het positief vond dat bewoners met behulp van workshops actief worden betrokken bij hun ontsteningsopgave en dat de acties de nodige aandacht schenken aan biodiversiteit. Als prijs komt in magazine Vitale Groene Stad een uitgebreid artikel te staan over de Steenbreek acties in Alphen aan den Rijn.

Operatie Steenbreek: tegels eruit, groen erin!
Het Klimaatakkoord dat in Parijs werd gesloten, betekent dat er voor iedereen een forse opgave ligt. In de eerste plaats natuurlijk voor de overheden. Maar uiteindelijk ook voor iedereen persoonlijk. Een groot deel van de groenoppervlakte, ongeveer 40%, is in bezit van bewoners. Het maakt dan ook een behoorlijk verschil of je kiest voor een groene tuin of voor grijze tegels. 

Bij hevige regenval en extreme hitte kan een tegeltuin flinke temperatuur- en wateroverlast opleveren, terwijl in een groene tuin de temperatuur aangenaam blijft en het water snel wegzakt in de grond. Daarnaast is bewezen dat een groene tuin beter is voor de gezondheid. Ook trekt het vogels en vlinders aan. In samenwerking met Operatie Steenbreek, die het ontstenen landelijk coördineert, kijkt de gemeente waar mogelijkheden zijn om te vergroenen. 

Fotograaf: Gemeente Alphen aan den Rijn