Nieuws

« Vorige - Volgende »

Nieuwe gemeente bezoekt de gevangenis

22 januari 2013 - 21:44  •  reacties

Nieuwe gemeente bezoekt de gevangenis

Alphen aan den Rijn -

De raadsleden zijn ontvangen door de programmamanager ‘Inrichting Stelselmatige Daders’ (ISD), het hoofd van de bibliotheek, onderwijs, sport en krea en een docent van de PI. Deze drie personen vertelden hoe alles in de PI in zijn werk gaat en wat er de afgelopen jaren allemaal is gewijzigd.

In deze PI woonden voorheen langgestrafte gedetineerden. Tegenwoordig is in deze PI het huis van bewaring* en zijn er drie woondelen waar gevangenen verblijven tijdens de laatste vier maanden van hun straf.

Het gevangeniswezen moderniseert, centraal in dit moderniseringsproces staat een efficiënte en persoonsgerichte aanpak. De overheid wil voor iedere gedetineerde de juiste mate van beveiliging, zorg en een passend dagprogramma.

Daarmee vergroot de kans dat elke gedetineerde een geslaagde terugkeer heeft in de maatschappij en tegelijkertijd dat terugval in crimineel gedrag kan worden voorkomen of verminderd.

Het moderniseren van de PI richt zich op drie sporen. Het eerste spoor is het verbeteren van het vakmanschap van de medewerkers. Het tweede spoor is een speciaal programma dat de Justitiële Dienst heeft opgezet. Dit programma is er op gericht om gedetineerden via een gestructureerd proces te begeleiden tijdens hun verblijf in de PI.

De raadsleden ontvingen uitgebreide informatie over deze begeleiding in met name de laatste vier maanden van het verblijf in de PI. Het derde spoor richt zich op de samenwerkingsverbanden met andere instellingen.

Door de samenwerking met ketenpartners** te intensiveren worden de benodigde activiteiten voor, tijdens en na detentie goed op elkaar afgestemd.

De raadsleden werden rondgeleid door het complex en bezochten een woondeel met (twee - en éénpersoonscellen), de bezoekersruimte, sportruimten, isoleercellen, buitenruimten en de opleidingslokalen.

Zij waren onder de indruk van het PI complex en de informatie over het ondersteuningsproces van de gedetineerden. Dit werkbezoek werd door de raadsleden zowel zinvol als zeer informatief ervaren.

* In het huis van bewaring verblijven mensen voordat zij door de rechter veroordeeld zijn.

** Ketenpartners zijn alle partijen buiten de Dienst Justitiële Inrichtingen, die betrokken zijn bij de re-integratie van gedetineerden, bijvoorbeeld de coördinator nazorg (ex-) gedetineerden die werkzaam is bij de Gemeente Alphen aan den Rijn.

Fotograaf: Josh Walet
Tags: gevangenis, pi, penitentiaire inrichting