Nieuws

« Vorige - Volgende »

Thorbeckeplein wordt Militair Themaplein

13 september 2013 - 16:32  •  reacties

Thorbeckeplein wordt Militair Themaplein

Alphen aan den Rijn -

Buiten de uitbreiding van het 31ste Oldtimerfestival, met de Pieter Doelmanstraat, Julianastraat, Sint Jorisstraat, Castellumstraat en het Rijnplein heeft de Oldtimerdag ook eenmalig de beschikking over het Thorbeckeplein. Dit plein krijgt een bevrijdend vriendelijke uitstraling, maar wordt wel geheel in schutkleuren omgetoverd tot een Militair Oldtimerplein.

Het plein wordt gevuld met militairevoertuigen van Keep-Them-Rolling (met hoofdzakelijk historisch vervoer uit de Tweede Wereldoorlog), de Alphense veteranenstichting De Oude Stomp (met een compleet veldhospitaal) en ook de Rekwisieten Commissie van Defensie is aanwezig.

Oude bekende
De animator van deze laatste groep is Jerry van der Zeeuw, een oude bekende van de Oldtimerdag. Als individu is hij al jaren present, maar dit jaar komt hij met zijn maten van de Rekwisieten Commissie langs. Deze commissie is een afdeling van de Landmacht die historisch materiaal van de Landmacht beheert, onderhoudt en rijdend houdt. Dit gaat van kleding tot fiets en van jeep tot tank. De commissie neemt onder andere een historisch legertank mee.

Van der Zeeuw vertelt: 'Mijn vader deed al vanaf het begin mee aan de Oldtimerdag Alphen aan den Rijn. Dat was met klassieke bromfietsen. Ieder jaar een andere bromfiets en ook ieder jaar de eerste prijs voor mooiste, origineelste tweewieler. Supergaad en wat beleefde hij altijd veel lol. Als klein ventje ging ik al mee en vond het reuze interessant. Later kwam de jeep erbij, toen werd het zelfs een dubbele inschrijving: vaders met de brommer en ik met de jeep.

In 2005 overleed helaas mijn vader plotseling, maar ik heb de traditie voortgezet en ben stug mee blijven doen met de Oldtimerdag. Ja, daar kom je er niet meer van af als je het eenmaal hebt meegemaakt. Dit jaar is er dus een militair themaplein, waar vrijwilligers en ikzelf van de Rekwisieten Commissie Koninklijke Landmacht voertuigen ten toon mogen stellen. Dat is superleuk natuurlijk!

Het moet vast goed komen die dag, ik verwacht niet anders.'

Big Band
Het feestje op het Thorbeckeplein is compleet met het Mokveld podium, waar de negentienkoppige Big Band voor de vrolijke noten zorgt.

Fotograaf: Josh Walet