Nieuws

« Vorige - Volgende »

Plan Lage Zijde unaniem aangenomen

20 maart 2014 - 23:18  •  reacties

Plan Lage Zijde unaniem aangenomen

Alphen aan den Rijn -

Wethouder Gerard van As presenteerde in februari zijn plannen voor het Thorbeckeplein. Met uitzondering van het Nutsgebouw en de winkels en appartementen aan de Oude Rijn tussen het voormalige Hagen-pand en De Gelaarsde Kat wordt alles gesloopt.

De Kromme Aar wordt verbreed ter hoogte van de Anne Frankkade. Aan het water komt horeca met een terras. Ook wordt er een passantenhaven aangelegd en komt er een brug om het Thorbeckeplein met de Van Mandersloostraat te verbinden. 

Geen Bieb+
De beoogde 10.000 vierkante meter aan winkelruimte in de oude plannen is van de baan. Er komt definitief geen Bieb+ of supermarkt. Ook de zaterdagmarkt keert niet terug. Rondom het Thorbeckeplein is straks wel autoverkeer toegestaan.

Van As hoopt dat Alphenaren zich positief gaan uitlaten over de Lage Zijde. Dat is volgens hem belangrijk voor een succesvolle renovatie van het gebied. Er is 16 miljoen euro extra nodig om de plannen te realiseren. 

In september slopen
Als het aan het gemeentebestuur ligt wordt in september begonnen met de sloop, direct na de Alphense Dagen. Dat stuitte op weerstand bij een aantal oppositiepartijen en is in strijd met een motie die vorig jaar werd aangenomen. Daarin stond dat er pas gesloopt zou worden als er definitieve plannen voor het Thorbeckeplein zijn.

Tijdens de rondetafelvergadering twee weken geleden, waarbij betrokkenen mochten inspreken, werd de noodklok geluid om de Hooftstraat bereikbaar te houden tijdens de jarenlange werkzaamheden. Die toezegging is gedaan door wethouder Tseard Hoekstra.

Fotograaf: Josh Walet