Nieuws

« Vorige - Volgende »

Station Hazerswoude-Koudekerk moet veilig worden

20 november 2015 - 09:07  •  Gerard Huiskamp  •  reacties

Station Hazerswoude-Koudekerk moet veilig worden

Alphen aan den Rijn -

Niet alleen de veiligheid maar ook de bereikbaarheid van het station voor fietsers is in het voorstel van de burgerwerkgroep prima geregeld: geen wachttijden bij het oversteken van de Gemeneweg en geen wachttijden bij de spoorwegovergang, waar per uur acht (8!) treinen langs komen. Ook voor wijkbewoners die per voet komen of andere treinpassagiers die met de auto of de bus naar het station komen is de bereikbaarheid prima.

In het voorstel waar het college van B&W, de provincie en ProRail de voorkeur aan geven moeten fietsers uit Hazerswoude-Dorp, die met de trein willen, de Gemeneweg én het spoor oversteken. Fietsers die fietsen tussen Hazerswoude-Rijndijk en Hazerswoude-Dorp moeten behalve over de spoorweg zelfs twee keer de drukke Gemeneweg oversteken. Bij die fietsers horen ook meer dan honderd scholieren die het Groene Hartcollege bezoeken in Hazerswoude-Dorp en die uit de regio Rijndijk komen. Zij moeten straks  dagelijks heen en weer terug oversteken over het spoor en elke keer twee maal de Gemeneweg oversteken. De ouders van deze scholieren zullen hier straks beslist niet gerust op zijn.

Kiezen voor het voorstel mét fietstunnels is een keuze voor optimale veiligheid. De bereikbaarheid is met het voorstel van de burgerwerkgroep goed geregeld voor de bestaande woonwijk Rhynenburg en de nieuw te bouwen woonwijk Westgaarde en ook de overige bewoners van Hazerswoude-Rijndijk, Koudekerk en Hazerswoude-Dorp. Het budget is toereikend dus de keuze lijkt de Fietsersbond eenvoudig: kies voor de veiligheid van de fietsers. Waarom zou aan de fietsers in dit deel van de gemeente de veiligheid ontzegd worden die ze wel geboden krijgen in de stadskern van Alphen?

Het bevorderen van de veiligheid van fietsers is door het Ministerie van Milieu en Infrastructuur in de ‘Beleidsimpuls Verkeersveiligheid’  nog eens benadrukt  om

de stijgende trend van ernstig verkeersgewonden onder fietsers en ouderen te keren. Toch blijft het aantal ongevallen met fietsers stijgen.

Daarom wil de Fietsersbond dat gemeenten en minister nu hun verantwoordelijkheid nemen om fietsen veiliger te maken. Laat de gemeente Alphen aan den Rijn dan bij het nieuwe station het goede voorbeeld geven!

Fotograaf: Josh Walet