Nieuws

« Vorige - Volgende »

Medewerkers gevangenis protesteren bij Tweede Kamer

30 maart 2016 - 11:01  •  reacties

Medewerkers gevangenis protesteren bij Tweede Kamer

Alphen aan den Rijn -

Enkele tientallen Alphense cipiers zijn in Den Haag. Zij steunen de protestactie. Niet alleen om hun collega’s een hart onder de riem te steken maar ook voor zichzelf. Een van de twee gevangenissen in Alphen staat op de rol om dicht te gaan.

’s Ochtends om 08.00 uur vertrok de groep uit Alphen, om een uur later te protesteren bij het Tweede Kamer-gebouw. Om 09.30 uur ging Dijkhoff in gesprek met het personeel van Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) bij de Tweede Kamer.

Deze dag werd uitgekozen door de DJI-medewerkers omdat de Tweede Kamer deze ochtend vergadert over het gevangeniswezen. De gevangenisbewaarders zullen het kamerdebat vanaf de publieke tribune bijwonen.

PI in Alphen per 1 mei leeg
Vanaf 1 mei wordt de PI aan de Eikenlaan in ieder geval tijdelijk buiten gebruik gesteld. De gevangenis aan de Eikenlaan moet een ‘reserve-gevangenis’ worden. Het gebouw blijft beschikbaar als buffercapaciteit voor DJI.

Vorig najaar zouden de gedetineerden voor een half jaar plaats maken voor vluchtelingen, maar inmiddels is duidelijk dat – als de asielzoekers half april zijn vertrokken uit Alphen – er geen gevangenen terugkeren en het witte gevangenisgebouw in ieder geval tijdelijk leeg blijft. Het overgrote deel van het personeel dat momenteel voor het COA werkt in de noodopvanglocatie, gaat na 1 mei werken in de PI aan de Maatschapslaan.

200 banen op de tocht
Het gevangeniscomplex in Alphen bestaat uit twee delen: de Geniepoort (Maatschapslaan) en het voormalige detentiecentrum (Eikenlaan). In de Geniepoort zitten nog steeds gedetineerden. Wat en of er gevolgen zijn voor het Eikenlaan-personeel als de buiten gebruik stelling voor lange termijn blijkt te zijn, is nog niet bekend. Volgens burgemeester Liesbeth Spies staan er in Alphen 200 banen op de tocht.

De gevangenis aan de Maatschapslaan blijft wel open volgens de huidige plannen. Een woordvoerder van staatssecretaris Dijkhoff benadrukt dat nog geen definitief besluit is genomen over welke gevangenissen in Nederland open blijven en welke niet. Burgemeester Spies zegt desgevraagdmondeling geïnformeerd te zijn over het voornemen de Eikenlaan-gevangenis te sluiten.

(Bron: Studio Alphen)

Fotograaf: Josh Walet