Nieuws

« Vorige - Volgende »

Gemeente in clinch met boer over asbestverwijdering

31 oktober 2017 - 18:38  •  reacties

Gemeente in clinch met boer over asbestverwijdering

Alphen aan den Rijn - "Onze ambtenaren zijn zeer onheus behandeld door deze meneer, zowel mondeling als via de social media", meldt een boze burgemeester Liesbeth Spies. Op internet verspreidt De Rijk inderdaad filmpjes waarbij ambtenaren in hun gewone kleren en slechts beschermd met een mondkapje in de bak met afval met asbest staan. Spies en verantwoordelijk wethouder Kees van Velzen vinden het gedrag van de boer schandalig.

Asbest verwijderen
Het Rijk heeft bepaald dat asbest voor 1 januari 2024 moet zijn verwijderd. Particulieren mogen dit tot 30 vierkante meter zelf doen. Professionele verwijdering moet bij bedrijven altijd en bij particulieren bij meer dan 30 vierkante meter.
Asbest waarbij wordt vermoed dat dit eerder dan in 2024 gevaarlijk wordt moet eerder worden verwijderd. Het asbest op het erf van boer De Rijk moet voor 1 januari 2018 worden weggehaald door een professioneel bedrijf.

Professioneel bedrijf
De Rijk claimt dat hij zelf al bezig is met het weghalen van asbest. Volgens de boer zit dit overal op het bedrijf. De handhavers melden dat het asbest door een professioneel bedrijf moet worden verwijderd. Dit is De Rijk meerdere malen per brief medegedeeld. Nu de boer geen gehoor heeft gegeven aan deze eis, heeft de gemeente ingegrepen en zelf een professionele asbestverwijderaar ingezet.

Gevaarlijke situatie
Spies meldt dat de situatie op het boerenbedrijf gevaarlijk is. "Het is gevaarlijk voor de boer, voor zijn kinderen, voor zijn buren. Met droog weer waait het zo overal naar toe. Dat is gewoon een kwestie van volksgezondheid."
Sommige bedrijven zijn het niet eens met de kosten die voor de eigenaar van het asbest is. Zij kunnen wel een kleine subsidie krijgen voor het maken van een verwijderingsplan of als zij een dak met asbest vervangen door een dak met zonnepanelen.

Fotograaf: Josh Walet