Nieuws

« Vorige - Volgende »

Varend op Oude Rijn leren over Romeins verleden

24 juli 2018 - 08:44  •  reacties

Varend op Oude Rijn leren over Romeins verleden

Alphen aan den Rijn - De tocht heen-en-terug inclusief lunch duurt circa drie uur. Aan boord krijgen de opvarenden informatie van historicus Marten Jesse Pot over de Limes, het Romeinse leger en de inheemse bevolking. Onderweg wordt aangelegd bij partycentrum Hoeve Dijkzicht voor een lunch met een Romeinse twist.

De vaartocht is geïnitieerd door provincie Zuid-Holland in het kader van het verkrijgen van de Werelderfgoedstatus van Unesco voor de Romeinse Limes. Sloepen Netwerk heeft samen met Hoeve Dijkzicht de vaartocht van Alphen aan den Rijn naar Leiderdorp georganiseerd. Het plan is om de vaartocht op 28 juli, 25 augustus en 29 september te maken.

Unesco
De Limes is de oude Romeinse noordgrens die in Nederland langs de Rijn en Oude Rijn liep. In de gemeente Alphen aan den Rijn ligt maar liefst 14 kilometer van deze grens, dat is het langste traject in Nederland. Binnen de gemeentegrenzen zijn twee Romeinse forten, castella, gevonden en opgegraven. In Zwammerdam zijn daarbij zes schepen gevonden, drie visserskano’s en drie grotere boten.

Het is de bedoeling dat de complete Limes in 2020 wordt voorgedragen bij de Unesco. De gemeenten en provincies waar de oude Romeinse grens doorheen liep, werken hiervoor intensief samen. Een van de eisen is namelijk dat het Romeinse erfgoed zichtbaar wordt gemaakt. In Alphen aan den Rijn zijn onder meer het Romeins Museum en de Romeinse afdeling van Museumpark Archeon, diverse gedenkplekken in het Alphense Stadshart en het bezoekerscentrum in Ipse de Bruggen in Zwammerdam. Het stadshart en Ipse de Bruggen zijn de locaties van de Alphense Romeinse castella.

Vaartocht 
Zaterdag 28 juli vertrekt de boot om 11.00 uur uit de Rijnhaven. Rond 16.00 uur is de boot terug. Historicus Marten Jesse Pot begeleidt de vaartocht als gids. Er zijn nog plaatsen beschikbaar. Reserveren kan via een mail naar info@hoeve-dijkzicht.nl.

Fotograaf: PR Archeon / Folkert van Wijk