Nieuws

« Vorige - Volgende »

Schutter 'Broekhorst' wil vrijspraak

7 oktober 2011 - 10:26  •  reacties

Schutter Broekhorst wil vrijspraak

Alphen aan den Rijn -

Raadsman Jan-Hein Kuijpers, die in 2007 optrad als advocaat van topcrimineel Willem Holleeder, zegt dat de 27-jarige Antilliaan werd bedreigd door de 'slachtoffers' en uit noodweer heeft geschoten.

Kuijpers vertelde dat tijdens zijn pleidooi donderdagmiddag, kort nadat justitie 25 jaar cel had geëist tegen zijn cliënt. Onder zijn toga droeg Kuijpers donderdag een kogelwerend vest. Hij was in de dagen voor de zitting bedreigd door bekenden van de slachtoffers. Ook werden er foto's gemaakt vanaf de publieke tribune. Die persoon moest zijn apparatuur inleveren. Chino, zoals de bijnaam van de schutter in het criminele circuit luidt, zegt dat hij is mishandeld en dat een van de slachtoffers een vuurwapen pakte. Toen de revolver na een handgemeen op de grond viel zou de auto op de verdachte afgereden zijn. 'Uit paniek ben ik gaan schieten', aldus Chino. De officier van justitie trekt Chino's verklaring in twijfel.

Opvallend genoeg verdedigen twee topadvocaten de twee hoofdverdachten in deze zaak. Kuijpers is niet alleen bekend als raadsman van Holleeder, maar pleitte ook de verdachten in de Puttense Moordzaak vrij. De compagnon van Erlov N. wordt verdedigd door Gerard Spong. De 29-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats was de chauffeur van de achtervolgende auto.

 

Eis: 25 en 8 jaar cel voor hoofdverdachten

Het Openbaar Ministerie eiste donderdagmiddag 25 jaar gevangenisstraf tegen de 27-jarige Antilliaan die in de nacht van 1 op 2 april een bloedbad aanrichtte in de Broekhorst en Havixhorst. Midden in een woonwijk van de Alphense Horstenbuurt schoot Chino twee mannen dood en maakte ook nog twee zwaargewonden. Justitie legt hoofdverdachte Erlov N. twee keer voltooide doodslag, twee keer poging tot doodslag en drugsbezit ten laste. De officier van justitie stelt dat Chino bewust een vuurwapen heeft meegenomen en buitensporig geweld gebruikte toen de slachtoffers de drugs stalen. 'N. stelt drugs boven mensenlevens', aldus de officier. De hoofdverdachte heeft zijn daad bekent.

Op vrijdag 21 oktober beslist de rechtbank 's middags om 13.00 uur hoe lang de schutter, die geen vaste woon- of verblijfplaats heeft, daadwerkelijk de cel in moet. Tegen een 29-jarige medeverdachte zonder vaste woon- of verblijfplaats eist justitie acht jaar hechtenis voor afpersing en cocaïnebezit. Een even oude vijfde verdachte kreeg vrijspraak te horen. Woensdag eiste de officier van justitie al 3,5 en 2,5 jaar gevangenisstraf tegen de twee mannen die zwaargewond raakten. Zij staan terecht voor het uitvoeren van een ripdeal.

Ook de zesde en zevende verdachte van het Broekhorst-bloedbad hebben inmiddels hun eis te horen gekregen: veertien en twaalf maanden cel, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Een 53-jarige man uit Groesbeek (Gelderland) moet veertien maanden de cel in als het aan justitie ligt. Bij hem thuis werd 1,3 kilogram cocaïne aangetroffen. Ook wordt hij verdacht van wapenbezit. Tegen een 26-jarige Rotterdamse is vrijdagochtend één jaar hechtenis geëist. Zij bood onderdak aan hoofdverdachte Erlov N. die de schoten heeft gelost (eis: 25 jaar, red.) en haar 29-jarige partner, die acht jaar tegen zich hoorde eisen, toen de politie naar hen op zoek was. Ook wordt ze verdacht van drugshandel omdat zij ten tijde van de deal in Alphen op die plek aanwezig was.

 

Parkeerplaats Havixhorst

De schietpartij heeft zich nauwelijks op de Broekhorst in Alphen afgespeeld, maar vooral op de parkeerplaats bij de Havixhorst. Dat bleek woensdag tijdens de inhoudelijke behandeling. Er zou geschoten zijn tijdens het wegrijden van de parkeerplaats naar de weg. Het eerste verhaal dat een voertuig op de Oude Herenweg geparkeerd stond en hard wegreed klopt niet. Buiten de vierwieler kregen de mannen in de nacht van 1 op 2 april ruzie.

Toen de vier oost-Europese mannen besloten weg te rijden werd het vuur op hen geopend. Twee van de mannen overleden in de auto aan schotwonden in het hoofd. Niet, zoals eerder werd gezegd, één overledene in het ziekenhuis. De twee andere inzittenden raakten zwaargewond en hadden schotwonden in hun arm/hartstreek en schouder. Met hoge snelheid is de auto weggereden richting Gouda. Twee andere voertuigen hebben het viertal achtervolgd. Ook tijdens de vlucht schoten de achtervolgende Antillianen vanuit hun auto.

De verklaringen lopen uiteen. Uit forensisch onderzoek blijkt dat de doodgeschoten mannen van dichtbij zijn getroffen door een kogel. De schutter verklaart dat hij van ruime afstand heeft geschoten. Tevens beweert hij dat hij handelde uit noodweer. De auto zou recht op hem afgekomen zijn en al schietend probeerde hij hen te stoppen. Toen dat niet gebeurde sprong de schutter weg. In het rijtuig van de slachtoffers lag ook een vuurwapen. Daar is uiteindelijk niet mee geschoten. Toen zij de tas met drie kilo cocaïne (ter waarde van circa 90.000 euro) weggegooid hadden op straat en ook het pistool naar buiten gooide, werd de achtervolging gestaakt.

 

Drugsdeal mislukte in Alphense woning

De verdachten wilden de drugsdeal uitvoeren in een woning aan de Keizershof in Alphen. Alleen gaf de bewoner van het huis geen toestemming om in zijn verblijf te dealen. Zij zijn vervolgens vertrokken. En zo is er toch een directe link met Alphen. Iets dat in eerste instantie werd ontkend door de autoriteiten. De eigenaar van de Alphense woning is geen verdachte in de zaak en wordt niet vervolgd. Op een steenworp afstand van de Keizershof bevindt zich de parkeerplaats van de Broekhorst/Havixhorst. Daar vond de deal, met een dodelijke afloop, korte tijd later alsnog plaats.

In eerste instantie was het de bedoeling om in Krimpen aan den IJssel tot een overeenstemming te komen. Dat mislukte omdat er 'poedercocaïne' was geleverd in plaats van 'steencocaïne'. Omdat er in de ogen van de oost-Europeanen ook te veel mensen in de Krimpense woning aanwezig waren, werd besloten de deal te verkassen naar de Keizershof in Alphen. Het viertal was nooit van plan een eerlijke deal te maken. De mannen wilden de verkopende partij overmeesteren, vastbinden met tie-wraps, de cocaïne stelen en de mannen vastgebonden achterlaten. Dat plan mislukte omdat ook in de Keizershof niet gedeald mocht worden en de deal noodgedwongen op straat moest plaatsvinden.

De ontvangende partij heeft een rijk verleden qua drugs. Eén van de overlevers (waartegen 3,5 jaar cel is geëist) is meerdere malen vervolgd voor drugsincidenten, met als uitschieter zes jaar gevangenisstraf voor op grootschalig niveau drugs dealen.

Fotograaf: Josh Walet