Nieuws

« Vorige - Volgende »

Dennis Captein oogst lof met aangrijpende roman

28 maart 2014 - 16:00  •  reacties

Dennis Captein oogst lof met aangrijpende roman

Alphen aan den Rijn -

Martine de Bruin, op wie de hoofdpersonage in het boek is gebaseerd, oogst bewondering voor de moed die zij toonde om haar levensverhaal publiekelijk te maken.Zij benaderde Dennis in 2011 met het verzoek haar incestverleden op papier te zetten. Het werd een roman, deels fictief en deels non-fictief, die door Martine werd geautoriseerd. Het resultaat, zo vertelt zij, heeft haar stoutste verwachtingen overtroffen. “Echt fantastisch! Maar ook heel spannend.”

Diverse media besteden aandacht aan het boek. Morgen verschijnt in de landelijke oplage van het AD een verhaal over het boek en de totstandkoming daarvan. Dinsdag brengen vijf aansprekende regionale kranten van HDC Media een paginagrote publicatie.

Het verhaal, gebaseerd op waar gebeurde feiten, schetst op aangrijpende toon het leven van Merlijne Westerlaken. Zij groeit op in een doodgewoon gezin met alledaagse problemen. Althans, dat is wat de buitenwereld ziet. In werkelijkheid leeft zij met een groot geheim. Doodsbang voor de gevolgen durft ze haar verhaal met niemand te delen. Wie zou ooit geloven wat opa met haar doet? Wie vermoedt de smerige waarheid achter de terugkerende logeerpartijtjes? Merlijne zwijgt over dat verborgen leven vol leugens en eenzaamheid, schuld en schaamte. Pas wanneer het water haar aan de lippen staat, neemt zij het heft in eigen handen en bant zij op geheel eigen wijze de kwelgeesten uit haar leven.

Het boek wordt uitgegeven door de Groningse uitgeverij Nobelman. Directeur Gerrit Brand werd gegrepen door het manuscript van Dennis. Hij zegt: “Het verhaal pakte mij direct en liet mij niet meer los. Al lezende was ik getuige van de wanhoop en de groeiende strijdvaardigheid van een bang kind dat, naarmate zij ouder wordt, op eigen kracht en vrijwel zonder steun van haar familie weet af te rekenen met haar verleden. De roman van Dennis is een gedetailleerd, met vaart geschreven verslag van een leven dat getekend wordt door angst, weerzin, onzekerheid en onbegrip. Maar ook door moed, zelfoverwinning en hoop. Een knap geconstrueerde roman, zonder poespas en daardoor van hoog niveau.”

Dennis Captein is columnist van AD Groene Hart, heeft een uitgeverij van zakelijke magazines (IntoBusiness) en een tekstbureau (IntoMedia).

Reacties
“Ben diep onder de indruk van het boek ‘Onschuld’. Ben er door geraakt het ‘moest’ het boek uit hebben. Het is voor mensen, die het niet hebben meegemaakt, heel moeilijk voor te stellen dan een vertrouweling in je leven je zoiets vreselijks aandoet.”
Mirande Vogels - Alphen aan den Rijn

 “In één adem heb ik ‘Onschuld’ uitgelezen. Het boek leest als een trein. Regelmatig kreeg ik kippenvel. Wat een triest maar ook dapper verhaal en wat een moed van Martine om haar verhaal te vertellen. Hopelijk geeft dit boek ook andere misbruikte kinderen een houvast om er mee naar buiten te komen en hulp te zoeken.’’
Atty van Veldhuizen – Bodegraven

“Heb net ‘Onschuld’ in één ruk uitgelezen. Wat ontzettend knap geschreven!”
Merlijne van der Louw – De Venen

“Net het boek ‘Onschuld’ uitgelezen. Ik ben er erg van onder de indruk. Niet alleen van het verhaal, maar ook van de schrijfkunst van Dennis Captein. Het is een mooi en prettig leesbaar verhaal.”
Linda Verkleij - Alphen aan den Rijn 

“Wat een aangrijpend verhaal! Het duurde even drie hoofdstukken, maar toen was ik volledig in de ban van het verhaal. Normaal gesproken zou ik een boek met zo’n onderwerp niet zo snel lezen, maar nu wilde ik niet meer stoppen. Nieuwsgierig, boeiend, weerzinwekkend en aandoenlijk. Gedurfd om een debuutroman over zo’n moeilijk en gevoelig onderwerp te laten gaan. Het is down tot earth geschreven en dat maakt het voor mij een echte Dennis Captein. Chapeau!”
Ellen de Knegt - Alphen aan den Rijn 

“Heb in Mexico aan het strand het boek ‘Onschuld’ gelezen. Wat een geweldig mooi boek! Erg knap hoe het allemaal in elkaar overloopt. Wilde constant verder lezen.”
Bregje Kliffen - Apeldoorn 

“Poehhhh… Wat een indrukwekkend verhaal. Ben er sprakeloos van… Echt prachtig verwoord.”
Valerie Wilson - Alphen aan den Rijn 

“Brok in mijn keel.”
Yvonne van der Voet - Noordwijk 

“Ontzettend dapper dat Martine dit heeft gedaan.”
Joyce Steiger - Amersfoort 

“Heel indrukwekkend!”
Gerlinde van der Leede - Alphen aan den Rijn 

“Ik kocht het boek op een vrijdagavond, heb toen een paar hoofdstukken gelezen en de volgende dag de rest. Kon hem niet meer aan de kant leggen. Heb het boek gelezen met soms een brok in mijn keel en tranen in mijn ogen. Wat een indrukwekkend boek! Hoe kan een volwassene een kind zoiets aandoen?”
Ingrid Stigter - Alphen aan den Rijn 

“Heb ‘Onschuld’ als ebook gedownload en vanaf moment uno is het hartslagverhogend.”
Antal van Loosbroek - Alphen aan den Rijn 

“Ik heb het boek ‘Onschuld’ niet alleen in mijn winkel liggen, maar zelf ook gelezen. MOET JE LEZEN!”
Mario Jacobs - Alphen aan den Rijn

Onschuld, Dennis Captein
320 pagina’s, €19,90

ISBN 9789491737046

Ook verkrijgbaar als e-book
ISBN 9789491737558

Fotograaf: Josh Walet