Nieuws

« Vorige - Volgende »

Tienduizenden Alphenaren vieren Koninginnedag

30 april 2012 - 23:50  •  reacties

Tienduizenden Alphenaren vieren Koninginnedag

Alphen aan den Rijn -

Burgemeester Bas Eenhoorn opende het feest 's ochtends. Dat deed de burgervader vanaf het bordes van de muziekschool. In het Burgemeester Visserpark sprak Eenhoorn over de geweldige maatschappij die Alphen is geworden na het schietdrama in winkelcentrum Ridderhof.

'Koninginnedag 2011 was toch somber dus dit jaar vieren we extra feest', aldus Eenhoorn. De burgemeester stond in zijn toespraak ook stil bij de Koninklijke familie die moeilijke tijden beleeft vanwege de gezondheidstoestand van prins Johan Friso. Nadat Eenhoorn en oranjevereniging-voorzitter Andries Paats hadden gesproken werd het Wilhelmus gespeeld.

Daarmee was Koninginnedag 2012 geopend. Traditiegetrouw werden vele tientallen ballonnen opgelaten en probeedren vele kinderen op de vrijmarkt hun spulletjes te verkopen onder het genot van gezellige muziek en een stralende zon. Koninginnedag in Zwammerdam werd op hetzelfde moment geopend. Daar richtte wethouder Kees van Velzen zich tot de bevolking.

Muziekpodia druk bezocht
Ontzettend veel Alphenaren vonden hun plekje in Park Rijnstroom. De bands Klavan, Mens Erger Je Niet en Underduck betraden de bühne. De meeste mensen zaten lekker in het gras te genieten van het mooie weer en het muziekaanbod. Vorig jaar brachten 23.000 oranjefans een bezoek aan het park. Het is nog niet bekend hoeveel bezoekers in 2012 naar Park Rijnstroom zijn gekomen.

Eén groot feest was het op het Rijnplein. Veel muziek (Alles Wat, Paula G., Ray van der Heiden en I Pazzi), drank en gezelligheid waren de ingrediënten in het stadshart. Alphenaren zaten op het terras of hadden plaatsgenomen op de grote trappen op het plein. Tussendoor gaven dansscholen Ronald & Mieke de Vos en Harry Cools demonstraties.

Sport, spel en kermis
In het Europapark waren bijna duizend Alphenaren bijeen om deel te nemen aan de vele activiteiten die daar georganiseerd worden. Door het zonnige weer was het extra gezellig buiten. Er waren veel sport- en speldemonstraties: van de scouting tot de hondenclub. Kinderen konden in waterballonnen over het water lopen en er was een grote survivalbaan. Ook reed er een prinsessenkoets door het Europapark.

Uiteraard maakte ook de kermis dit jaar weer deel uit van het Koninginnedagfeest. Op parkeerterrein Aarplein-Westt staan ruim twintig attracties opgesteld voor jong en oud. Tot middernacht kunnen Alphenaren nog een bezoek brengen aan de kermis. Daarna is het voorbij met de pret en moeten mensen weer wachten tot september, want pas als de Jaarmarkt in zicht komt keert het attractiepark op wielen terug naar Alphen.

Kleine kernen
Het Koninginnedagfeest in Aarlanderveen was tegen het middaguur alweer ten einde. In het dorp waren alleen 's ochtends activiteiten ter gelegenheid van de verjaardag van koningin Beatrix. In alle vroegte maakte drumfanfare DSS een muzikale rondgang door Aarlanderveen, waarna het jaarlijkse oranjeontbijt en de kinderspelen aanvingen. Bijna heel het dorp was thuis; 's middags ging iedereen buiten Aarlanderveen Koninginnedag vieren. Zondagavond werd de Koninginnenach gehouden.

In Zwammerdam was het wel de hele dag feest. De Boreftse Zangers, Helemaal Top, Insane, De Maenespuijters en Natural Passion stonden geprogrammeerd op het Kerkplein. Verder was er een vrijmarkt en een tentoonstelling. Wethouder Kees van Velzen opende het feest om 10.00 uur.

Straatfeest
Traditiegetrouw sloot Alphen aan den Rijn Koninginnedag af met het straatfeest in de Julianastraat. Zo'n drieduizend mensen waren naar het centrum gekomen om feest te vieren. Er was veel muziek, er werd meegezongen, meegesprongen en de drank vloeide rijkelijk. De sfeer was over het algemeen goed. Ook op de kermis was het 's avonds gezellig druk.

Fotograaf: Josh Walet
30-04-2012 - Koninginnedag 2012.'
30-04-2012 - Koninginnedag 2012

Van rommelmarkt en trapezezwaaiers tot vuurwerkshow!