Nieuws

« Vorige - Volgende »

Alphen aan den Rijn kan referendum aanvragen

25 september 2014 - 22:22  •  ASFM  •  reacties

Alphen aan den Rijn kan referendum aanvragen

Alphen aan den Rijn -

Het referendum is pas geldig als dertig procent van de kiesgerechtigden komt opdagen. Om een referendum aan te vragen moet in eerste instantie 1,1 procent, en later drie procent, van de stemgerechtigde Alphenaren het verzoek ondersteunen met een handtekening. In iedere kern van de gemeente Alphen wordt een locatie ingericht waar dat mogelijk is. In Alphen zal dat het gemeentehuis worden.

Referenda zullen nooit bindend worden. 'Dat is volgens de Nederlandse wet niet toegestaan. Maar de gemeenteraad moet wel accepteren dat ze iets met die mening van de inwoners doet als er een referendum wordt georganiseerd', aldus wethouder Willem Jan Stegeman.

Ziekenhuis, hefbrug, tunnel
Waar kan wel en waar kan geen referendum voor worden georganiseerd? 'Alleen bij onderwerpen waar de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid voor heeft', legt Stegeman uit. Wel of geen Basisziekenhuis in Alphen aan den Rijn, het vervangen van de monumentale hefbrug in Boskoop of het aanleggen van dubbelspoor bij Alphen aan den Rijn kunnen niet met een volksraadpleging worden voorgelegd. 'Dat zijn geen zaken voor de gemeente, maar van de provincie of het Rijk.'

De gemeente Alphen laat momenteel de consequenties onderzoeken van het eventueel sluiten van zwembad De Hoorn of zwembad Aquarijn in Alphen aan den Rijn. Dat zou eventueel een onderwerp voor een referendum kunnen zijn. Lastiger is het aanvragen van een referendum voor bijvoorbeeld een tunnel onder de N209 in Hazerswoude-Dorp. Dat komt omdat niet alleen de gemeente daar een rol in speelt, maar ook de provincie Zuid-Holland.

Fotograaf: Josh Walet