Nieuws

« Vorige - Volgende »

Aanpassing kwijtscheldingsnorm minima

8 juni 2012 - 12:22  •  Gemeente Alphen a/d Rijn  •  reacties

Aanpassing kwijtscheldingsnorm minima

Alphen aan den Rijn -

Minima zijn vanaf 1 januari 2012 financieel zwaar getroffen door de wijzigingen in de nieuwe Wet Werk en Bijstand. De gemeenteraad is bevoegd om een aantal extra keuzes te maken voor het kwijtschelden van gemeentelijke heffingen om deze groep enigszins te ontzien. Het college wil twee mogelijkheden doorvoeren: het aftrekken van de netto-kosten kinderopvang en de mogelijkheid tot het verhogen van de kwijtscheldingsnorm voor 65+-ers. De keuzes worden voorgelegd aan de raad.

Na besluitvorming door de raad worden alle nieuwe aanvragen voor kwijtschelding volgens de nieuwe regels afgehandeld.

Kosten kinderopvang
Gemeenten mogen bij het verlenen van kwijtschelding rekening houden met de kosten van kinderopvang. De hoogte van de kwijtschelding is afhankelijk van het inkomen. Hoe hoger het inkomen is, hoe minder recht op kwijtschelding.

Bij de berekening van de kwijtschelding wordt rekening gehouden met de eigen bijdrage die de ouder betaalt aan de kinderopvang. Deze bijdrage wordt in mindering gebracht op het besteedbare gezinsinkomen. De maatregel van de gemeente heeft tot gevolg dat de genoemde groep eerder recht heeft op kwijtschelding van gemeentelijke belastingen dan nu het geval was. De gemeente Alphen aan den Rijn wil deze regel invoeren voor alleenstaande ouders met een kind tot 5 jaar.

Kwijtscheldingsnorm 65+
De AOW-uitkering ligt hoger dan de WWB-uitkering (bijstand). De kwijtscheldingsnorm ligt gelijk aan de bijstandsnorm. De AOW gerechtigden komen op deze manier niet in aanmerking voor volledige kwijtschelding. Het voorstel is om voor 65+-ers deze kwijtscheldingsnorm gelijk te stellen aan de netto AOW-norm. Dat betekent dat mensen met een AOW uitkering die hoger is dan de bijstandsnorm toch gebruik kunnen maken van volledige kwijtschelding. 

Fotograaf: Josh Walet