Nieuws

« Vorige - Volgende »

Alphen draait op voor gebreken stadhuis

19 juni 2012 - 12:16  •  reacties

Alphen draait op voor gebreken stadhuis

Alphen aan den Rijn -

Dat zegt wethouder Michel du Chatinier tegen Alphen.cc.

Een onderzoek dat de gemeente onlangs liet doen naar de brandveiligheid bracht een groot aantal gebreken aan het licht. De gemeente vroeg adviesbureau Falck onder meer om na te gaan of aannemers en installateurs wellicht steken hebben laten vallen. Voor een groot aantal mankementen geldt dat niet, aldus Falck. Toen het stadhuis werd gebouwd, was er volgens Falck aanzienlijk minder kennis over 'met name brand- en rookwerende deurconstructies'.

Claim
Adviesbureau Falck geeft de gemeente de tip om voor drie gebreken aan het stadhuis te onderzoeken of er iets te claimen valt bij de bouwers. Volgens wethouder Michel du Chatinier schrijven adviesbureaus standaard in hun rapporten iets over het mogelijk terugkrijgen van kosten. De gemeente moet diep in de buidel tasten om het stadhuis te laten voldoen aan de brandveiligheidseisen. Du Chatinier gaat ervan uit dat 'niets verhaalbaar' is van de ruim zes ton.

Het gaat onder meer om het ontbreken van een rook- en warmteafvoerinstallatie in het atrium van het pand. Falck weet niet zeker of die fouten de schuld zijn van de aannemers, maar geeft de gemeente toch het advies mee. Van sommige gebreken is niet meer na te gaan of ze zijn ontstaan tijdens de bouw, of door het gebruik van het gebouw, aldus het bureau. De gemeente moet de gebreken op korte termijn verhelpen, anders riskeert zij een dwangsom. Het brandveiliger maken wil Alphen combineren met een grote onderhoudsbeurt van het stadhuis.

Fotograaf: Josh Walet
Michel Du Chatinier.'
Michel Du Chatinier

Tweede locoburgemeester & wethouder Financiën, Grondexploitaties, Jeugd, Onderwijs, Sport en Vastgoed in Alphen aan den Rijn.