Nieuws

« Vorige - Volgende »

Minister Plasterk: gemeentefusies niet afdwingen

24 april 2013 - 03:22  •  Ronald Plasterk  •  reacties

Minister Plasterk: gemeentefusies niet afdwingen

Alphen aan den Rijn -

Met uitzondering van de rommelig verlopen procedure over de naam van de nieuwe gemeente, hadden de bewoners geen inbreng bij de beslissing om te fuseren. Voorstellen voor een referendum of een andere vorm van volksraadpleging konden niet rekenen op een meerderheid in de gemeenteraad. 

Alphens.nl heeft de hand kunnen leggen op een brief van minister Plasterk aan de gemeente Alphen aan den Rijn, waarin hij HERHAALT, wat ook al in de regeringsverklaring stond:

"Het uitgangspunt is dat gemeentelijke herindelingen van ONDEROP tot stand komen. Ik wil dat nu nog eens bij deze bevestigen"

Het zal een discussiepunt blijven hoe de term "van onderop" moet worden geinterpreteerd. Waar de één vindt dat een democratisch gekozen gemeenteraad waarborgt dat de stem van de burger gehoord wordt, zal de ander voorstander zijn van een referendum.

Merkwaardig is echter wel dat de gemeente geen ruchtbaarheid heeft gegeven aan de brief met het registratrienummer 2013 20133.  Ook is er niets te vinden In het zogenaamde BIS-systeem, het digitale archief van de gemeente, waarin Alphen aan de wettelijke verplichting moet voldoen om dit soort informatie open te stellen voor het publiek. 

Lees hier de volledige brief

Fotograaf: Josh Walet