Nieuws

« Vorige - Volgende »

Cassatie zaak lugubere overval Henegouwenstraat

1 augustus 2013 - 11:52  •  reacties

Cassatie zaak lugubere overval Henegouwenstraat

Alphen aan den Rijn -

De straffen vielen een half jaar lager uit dan de rechtbank oplegde omdat er grote fouten zijn gemaakt door politie en justitie. Een vierde verdachte werd veroordeeld tot vijf jaar en negen maanden gevangenisstraf. De vijfde verdachte hoorde vier jaar en negen maanden. Zij hebben ieder drie maanden strafvermindering gekregen. Welke verdachte niet in cassatie is gegaan, is niet bekendgemaakt.

Politieambtenaren waren tijdens een bijeenkomst door een medewerkster van de politieacademie voorbereid op hun verhoor als getuige in deze strafzaak, nog voordat het verhoor moest plaatsvinden. Dat mag niet, stelde het gerechtshof. Het Openbaar Ministerie eiste begin juli in hoger beroep acht tot twaalf jaar gevangenisstraf tegen de vijf verdachten.

De rechtbank veroordeelde in 2011 drie mannen tot tien jaar cel. De twee andere mannen werden veroordeeld tot zes en 6,5 jaar cel. De overvallers ontkennen iedere betrokkenheid. Volgens hen zijn de verkeerde mensen opgepakt. Ze zouden bovendien niet voldoen aan het signalement. De overvallers zijn veroordeeld voor wederrechtelijke vrijheidsberoving, bedreiging met vuurwapens, diefstal met geweld en poging tot afpersing.

Kinderen wilden uit het raam springen
Eén van de mannen zou die avond (juni 2010) hebben aangebeld bij de woning van de slachtoffers aan de Jan van Henegouwenstraat. Toen de bewoner opendeed heeft de verdachte hem naar binnen geduwd. De andere verdachten zijn gelijktijdig via de achterkant van de woning naar binnen gekomen. De bewoner is vervolgens in de deuropening van de woonkamer ten val gekomen. Terwijl hij op de grond lag kreeg hij een vuurwapen tegen zijn hoofd en werd in een wurggreep gehouden.

Ook de vrouwelijke bewoonster kreeg een vuurwapen tegen haar hoofd. Haar ogen en mond werden ontklemd. De verdachten dreigden hen dood te schieten wanneer zij niet zouden meewerken. Eén van de verdachten is direct na binnenkomst naar de bovenverdieping van de woning gelopen en heeft daar de kinderen van het stel uit bed gehaald. De jonge kids zijn ook met de dood bedreigd. De kinderen probeerden tevergeefs te ontsnappen door uit het raam te springen.

De officier van justitie zei in 2011 het heel ernstig te vinden dat één van de mannen direct naar boven, naar de kinderen, is gegaan, terwijl de ouders beneden onder dreiging van vuurwapens niets konden uitrichtten. Ook zijn de kinderen van het stel met de dood bedreigd. 'Ze moesten maar hopen dat de kinderen ongedeerd zouden blijven', meent het OM.

Kluisroof Hoogvliet
De verdachten bleken niet geïnteresseerd in waardevolle spullen van het gezin maar wel in de kluis van de organisatie waar de vrouw werkzaam is. Ze wilden de Alphense mee willen nemen naar het bedrijf omdat zij de codes van de kluis wist. De vrouw werkte bij supermarktketen Hoogvliet die grote hoeveelheden geld van winkeliers uit de omgeving transporteert. Het vijftal wilde de vrouw dwingen de kluis te openen.

De buren van het gezin werden gealarmeerd door geschreeuw van de slachtoffers. Zij belden de politie. Op het moment dat de politie in aantocht was richting Gouwsluis, hebben de overvallers tegen een van de bewoners gezegd dat er een handgranaat op scherp stond. Daarop zijn de mannen de woning uit gevlucht. Twee van hen hebben daarna geprobeerd zich in een sloot achter een nabij gelegen woning te verbergen. Daar zijn zij na een lange zoektocht aangehouden.

Schoten gelost tijdens vlucht
Vervolgens renden de drie verdachten via een achtertuin een woning binnen. De bewoner probeerde één van de verdachten te slaan en hem uit het huis te krijgen. Dit moest hij echter bekopen met een klap van een hard voorwerp vuurwapen op zijn hoofd. Eén van de verdachten schoot tijdens deze overval met zijn vuurwapen. De verdachten eisten de autosleutels van de vrouw en vertrokken daarop in de auto van dit gezin. Zij sloegen op de vlucht met het voertuig van het gezin en botsten in Waddinxveen tegen een paal.

De overval was goed voorbereid. Zo hebben ze het pand waar de vrouw werkt gedurende enige tijd in de gaten gehouden. Ook hebben zij de woning van het slachtoffer en de woningen van andere werknemers van de supermarktketen geobserveerd. Op die manier wisten zij wie er werkte en welke personen er in de ochtend als eerste arriveerden. De verdachten waren tijdens de overval onherkenbaar door middel van een feestmasker, pruiken en plaksnorren. Ook hadden de mannen een op scherp staande handgranaat bij zich.

Verdachte bedreigde officier
Eén van de vijf verdachten heeft in 2011 de officier van justitie tijdens een zitting bedreigd. Dat meldde Alphen.cc destijds. De destijds 57-jarige man uit Delft was woest over de geëiste gevangenisstraf van zeventien jaar. 'Ik moet je niet tegenkomen', brieste de verdachte. De man vervolgde zijn uitbarsting met: 'Hier heb je de foto's van mijn kinderen. Weet je wat je die aandoet als je mij zeventien jaar opsluit? Ik kom je thuis opzoeken als ik vrij kom.' De man heeft een rijk strafrechtelijk verleden, want hij bracht bij elkaar al twintig jaar door in de bajes.

Fotograaf: Josh Walet