Nieuws

« Vorige - Volgende »

Vrijwilligers Terre des Hommes kiezen nieuw project

3 oktober 2016 - 14:28  •  M. Douben  •  reacties

Vrijwilligers Terre des Hommes kiezen nieuw project

Alphen aan den Rijn - Op maandag 26 september j.l. is e een nieuw programma gekozen: Het programma kinderarbeid Oost-Afrika.

Eén op de vier kinderen in Oost-Afrika werkt, vaak uit armoede in het gezin, en gaat vaak niet naar school. Daarmee missen ze de kans om met een opleiding uit de armoede spiraal te breken. Het werk dat deze kinderen doen, valt onder de ergste vormen van kinderarbeid. Ze werken bijvoorbeeld in goudmijnen, of als huisslaafjes in gezinnen. Dat gebeurt onder dwang en de omstandigheden waarin ze werken zijn uitputtend, ongezond en vaak gevaarlijk. Hoewel landen in deze regio in de afgelopen jaren hun wetten tegen kinderarbeid hebben aangescherpt, komt door een gebrek aan geld en kennis van de uitvoering daarvan weinig terecht..

Terre des Hommes helpt in Oeganda en Tanzania deze kinderen te stoppen met het gevaarlijke werk, hun ouders bij het zoeken naar alternatieve inkomstenbronnen en pleit bij de overheid voor een betere handhaving van de wetten tegen kinderarbeid. Ook leren we medewerkers van politie en justitie wat kinderarbeid precies inhoudt en wat ze ertegen kunnen doen. 

Resultaten
Een greep uit de resultaten van het werk van TdH tegen kinderarbeid in Oost-Afrika van april tot en met juni 2016:

  • 82 slachtoffers (36 meisjes, 46 jongens) behoed voor de ergste vormen van kinderarbeid.
  • 149 ex-kinderarbeiders geholpen om (weer) naar school te gaan.
  • 43 kinderarbeiders geassisteerd met rechtsbijstand.
  • 2.200 kinderen en 3.034 ouders/verzorgers bereikt met voorlichting over de risico’s van
  •  kinderarbeid en het belang van onderwijs.
  • 6 lokale kinderbeschermingscomité’s ondersteund, met 80 leden.
  • 233 functionarissen van de lokale overheid getraind in kinderrechten en kinderbescherming.

De keuze van de vrijwilligers van de winkel in Alphen aan den Rijn voor het programma in Afrika-Oost tegen kinderarbeid houdt in dat zij zich inzetten voor een bedrag van € 25.000 in 3 jaar.

Wat kunt u doen?
De druppel in het logo geeft aan hoe Terre des Hommes te werk gaat: 'als een gestaag vallende druppel die zelfs de hardste steen uitholt.' Omdat Terre des Hommes kinderuitbuiting structureel wil oplossen helpen wij niet alleen slachtoffers, maar pakken we ook het probleem bij de wortels aan.

U kunt uw “druppel” bijdragen door naar onze winkel te komen om kleding, boeken, speelgoed en andere (klein huishoudelijke) spullen te brengen of te kopen.

Fotograaf: Josh Walet